За безпеку Чорнобильської АЕС відповідають ті, хто її контролює – МАГАТЕ

За безпеку Чорнобильської АЕС відповідають ті, хто її контролює – МАГАТЕ

Укрінформ
Безпеку та ефективність роботи персоналу АЕС «Чорнобиль» мають гарантувати ті, хто взяв її під свій контроль.

Про це йдеться у заяві гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, повідомляє Укрінформ.

«Дуже важливо, щоб персонал, який працює на Державному спеціалізованому підприємстві «Чорнобильська АЕС», міг безпечно та ефективно виконувати свою роботу і щоб його особисте благополуччя було гарантоване тими, хто взяв об'єкт під свій контроль», — заявив гендиректор Рафаель Гроссі під час засідання Ради керівників МАГАТЕ, присвяченого ситуації в Україні.

Він додав, що експлуатаційний персонал на всіх ядерних об'єктах України, у тому числі 15 діючих реакторах на чотирьох майданчиках, має бути здатним виконувати свої обов'язки щодо забезпечення безпеки та фізичної безпеки і мати можливість приймати рішення без зайвого тиску.

Генеральний директор неодноразово наголошував, що необхідно уникати будь-яких воєнних чи інших дій, які можуть загрожувати безпеці чи фізичній безпеці АЕС України.

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) повідомила, що підтримує зв'язок з атомними електростанціями країни, які продовжують працювати в колишньому режимі - на всіх майданчиках рівні радіації залишаються в нормі, і повідомлення про ядерні або радіологічні інциденти не надходили.

Також повідомлялося про те, що 1 березня МАГАТЕ втратило контакт зі станціями радіаційного моніторингу на Запорізькій АЕС, на якій знаходяться 6 із 15 реакторів країни, а 2 березня припинилося надходження даних із Південноукраїнської АЕС, що складається з трьох енергоблоків.

Однак пізніше контакт зі станціями моніторингу було відновлено для Південноукраїнської АЕС, де тимчасове припинення передачі інформації до МАГАТЕ сталося з технічних причин і не пов'язане з бойовими діями. На Запорізькій АЕС проводилися роботи щодо відновлення контакту. У заяві МАГАТЕ не повідомляється про результат цих робіт.

Як повідомляв Укрінформ, раніше радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк заявляв, що українські військові втратили контроль над Чорнобильською атомною електростанцією. Також - про відсутність інформації щодо стану об'єктів ЧАЕС, конфайнменту і сховища ядерних відходів. У середу Збройні сили України знищили командний пункт росіян у селі Дитятки під Чорнобилем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-