Денісова: Через агресію РФ на Сході цьогоріч семеро цивільних загинули, 10 – поранені

Денісова: Через агресію РФ на Сході цьогоріч семеро цивільних загинули, 10 – поранені

Укрінформ
Через збройну агресію РФ на сході України минулого року загинули 18 мирних жителів, поранені – 89, а з початку цього року 7 мирних жителів загинули, 10 - були поранені.

Про це Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова повідомила під час круглого столу, відео з якого виклала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“На сході України додержання права на життя та безпеку мешканців окупованих територій та районів на лінії розмежування перебуває під постійною загрозою. Так, минулого року внаслідок збройної агресії, що триває, загинули 18 мирних жителів, поранені – 89. З початку цього року кількість жертв серед цивільного населення складає 17 осіб: загиблих – 7, поранених – 10. Серед загиблих 2 дітей. 70% всіх жертв (12 осіб) пов’язані з підривом на мінах або інших вибухових пристроях, 24% (4 особи) - через обстріли”, - поінформувала Денісова.

За інформацією, що надходить до неї з тимчасово окупованих територій сходу України, окупаційна влада активно проводить процес документування мешканців паспортами РФ, такі заходи проводяться з метою забезпечення участі наших співгромадян у парламентських виборах до Державної думи РФ восени 2021 року.

“Під примус до отримання російських паспортів підпадають медики, вчителі, працівники підприємств. У разі відмови від отримання російського паспорта їх можуть звільнити з роботи. У закладах охорони здоров’я медична допомога надається лише тим громадянам, які мають паспорти, видані окупаційною адміністрацією або Російською Федерацією”, - уточнила вона.

Денісова зазначила, що на тлі загострення безпекової ситуації було розпочато мобілізацію.

“До призову залучають чоловіків від 18 до 35 років, яким також примусово видаються паспорти окупаційної адміністрації та Російської Федерації. Агресор проводить активну інформаційну пропаганду, спрямовану на поширення мови ворожнечі та підбурювання громадян проти України. В школах запроваджено так зване патріотичне виховання, яке призводить до мілітаризації дітей”, - поінформувала Денісова.

Український омбудсман розповіла, що на тимчасово окупованих територіях сходу України незаконно утримуються 280 наших громадян, ще 258 осіб вважаються зниклими безвісти.

Денісова наголосила, що щодо цих громадян порушуються основоположні права людини, встановлені Конвенцією ООН про захист прав людини – на захист від катувань, повагу до гідності, судовий та юридичний захист. “Вони утримуються в нелюдських умовах, без належного харчування та надання медичної допомоги, позбавлені спілкування з рідними та засобів правового захисту”, - зазначила вона.

Як повідомлялося, 6 квітня Денісова поінформувала, що загалом у РФ і на тимчасово окупованих територіях півострова Крим і частин Донецької і Луганської областей незаконно утримуються 413 наших співгромадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-