Експерт сказав, коли можна запровадити призов і для дівчат

Експерт сказав, коли можна запровадити призов і для дівчат

Укрінформ
Чинну систему призову у Збройних сила України потрібно докорінно змінити та перетворити її для молоді на привабливий інститут, скоротивши час базової військової підготовки до 3-4 місяців.

Про це під час прес-конференція на тему "Збройні сили України: зміни і виклики" заявив заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь, інформує кореспондент Укрінформу.

«Ми вважаємо, що потрібно докорінно змінювати систему призову, перетворювати її на привабливий інститут... Люди будуть знати як себе поводити не лише під час війни, а й під час техногенної катастрофи чи стихійного лиха. Є позиція, що призов має бути коротким, дуже інтенсивним, за передовими технологіями. І варто створити такі умови, щоб всі молоді люди, можливо і дівчата, проходили базовий курс підготовки 3-4 місяці максимум. Щоб не виривати їх із соціального життя. Менталітет «совка», який відбувається в призовному процесі, відлякує молодих людей, це створює негативну атмосферу», - заявив Самусь.

Експерт вважає, що це необхідно зробити у максимально короткі терміни. Молодь, пройшовши через систему базової військової підготовки, повинна стати фактично військовослужбовцями територіальних військ, а бажаючі у подальшому зможуть підписати контракт з професійними ЗСУ.

Читайте також: Мобілізація в Україні: що було, що буде... і коли провокатори заспокояться?

Згідно з українським законодавством, призовний вік в Україні становить 20-27 років. Згідно зі статтею 23 Закону України «Про військовий обов'язок и військову службу», термін служби в ЗСУ становить 18 місяців - для призовників, які не мають вищої освіти, та 12 місяців - для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра.

Щороку в Україні проводиться дві хвилі призову до армії - весняний та осінній. Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу визначаються щорічно указом Президента України. Зокрема, у 2018 році весняний призов відбувався з 1 квітня до 31 травня 2018, осінній - з 1 жовтня до 31 грудня.

Крім того, чинне законодавство дозволяє Президенту в будь-який момент оголосити позачергові і додаткові призови строковиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-