Спецслужби викрили

Спецслужби викрили "ферми" криптовалют, що фінансували терористів "Л/ДНР"

Відео
Укрінформ
Співробітники Служби безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою викрили механізм фінансування терористичних організацій "ДНР/ЛНР" через конвертацію криптовалют.

Про це на брифінгу заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У тісній співпраці з Департаментом інформаційної безпеки СБУ за результатами розслідування, яке проводилося впродовж минулого року і вийшло на фінальну стадію буквально кілька останніх днів, сьогодні до обіду закінчено ряд обшуків у Києві, Київській області та у Черкасах. За їх результатами була припинена діяльність, пов'язана з використанням обладнання для добування криптовалют, частина коштів з яких через електронні гаманці KIWI та Яндекс.гроші, які офіційно заборонені на території України, скеровувалася на фінансування незаконних збройних формувань "ЛНР\ДНР" саме для закупівлі військової екіпіровки, спорядження, озброєння та боєприпасів", - сказав Матіос.

За його словами, за результатами обшуків в одному з київських підприємств, а саме - в ПАТ "Квазар", на кількох площадках кількох поверхів було виявлено і вилучено більше 400 "ферм" для майнінгу криптовалют, більше 1000 блоків живлення, понад 1000 відеокарт, близько 1500 жорстких дисків, близько 500 материнських плат, а також "ноутбуки, системні блоки, документи, в тому числі ті, які підтверджують перерахування коштів на територію з банківськими реквізитами РФ".

Читайте також: У Раді Європи закликали Росію припинити фінансування бойовиків "Л/ДНР"

Він уточнив, що в ході обшуків за місцем фактичного розташування "ферм", в тому числі у Черкасах, було виявлено несанкціоновану врізку в загальну мережу електроенергії — так звані "електронні лічильники", - "за  результатами якого зафіксовані, і попередньо вже фахівці відповідних підрозділів обленерго засвідчили, що несплата за використану електроенергію складає близько 800 тисяч гривень в місяць".

"Слідством встановлена особа, яка організувала це так зване виробництво, слідством здобуті дані про коло осіб, які сприяли незаконному ввезенню товарів подвійного призначення... і зараз вживаються заходи для встановлення місця знаходження  організатора цієї незаконної оборудки, а також його доставлення до органів досудового розслідування", - підсумував Матіос.

Фото: ssu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-