Стан Поштової площі у Києві потребує невідкладної перевірки - парламентська ТСК

Стан конструкцій і комунікацій на Поштовій площі потребує невідкладної перевірки, щоб не допустити майбутньої катастрофи.

На цьому наголосили під час свого другого засідання члени Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань моніторингу та оцінки ефективності діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади в м. Києві – столиці України під час воєнного стану, передає Укрінформ.

Члени ТСК також акцентували на стані конструкцій і комунікацій на Поштовій площі, адже йдеться про гарантію безпеки людей, збереження археологічних знахідок, тріщини у конструкціях, підняття рівня підземних вод, деформацію тунелів метрополітену.

Народна депутатка Ганна Бондар зазначила, що питання про стан конструкцій та комунікацій на Поштовій площі - це насамперед про безпеку людей, які проходять або проїжджають площею.

«Відкачування води з грунтів і дуже складних грунтів, високих грунтових вод, і з того, що зсувається Володимирська гірка - це не будівельні роботи. Це забезпечення безпеки людей на Поштовій площі», - зауважила вона.

За словами Бондар, ще у висновку НДІБМВ за 2015 рік вказано, якщо не зробити дренаж, то станеться деформація тунелів, до того ж поточну ситуацію ускладнює високий рівень ґрунтових вод та хаотична забудова, через яку відбувається просідання ґрунту.

Читайте також: Ремонт тунелю між станціями метро «Тараса Шевченка» та «Почайна» не вплине на їхню роботу - КМДА

Експерти та громадськість, присутні на засіданні Комісії, підкреслили, що стан конструкцій на Поштовій площі критичний, а археологічні знахідки перебувають у небезпеці.

Своєю чергою народний депутат Олександр Аліксійчук заявив, що бездіяльність і затягування рішень київською міською владою веде до катастрофи на Поштовій площі.

«Ми сьогодні говоримо про проблеми Поштової площі. Міська влада зобов'язана зробити всі заходи, які унеможливлюють катастрофу, що насувається», - зауважив парламентарій.

Водночас заступник міського голови, секретар Київради Володимир Бондаренко зазначив, що волога в тунелях не означає закриття станцій.

Окрім того, учасники засідання зосередили свою увагу на розмежуванні повноважень КМДА та КМВА.

Бондаренко визнав колапс у розмежуванні функцій КМДА та КМВА й підтвердив, що існує дуалізм влади, який ускладнює управлінські процеси.

Читайте також: Чи врятує Житній ринок нова довгострокова оренда

Голова ТСК, народний депутат Віталій Безгін наголосив на необхідності змінити законодавство про Київ, що є спільною роботою Верховної Ради та Київської міської ради.

Як повідомляв Укрінформ, Київський міський голова Віталій Кличко та начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко не прийшли на засідання тимчасової спеціальної комісії, створеної Верховною Радою для дослідження ефективності роботи столичних органів влади.