Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Якщо «червоні лінії» росіян порушуються – вони їх просто відсувають

Якщо «червоні лінії» росіян порушуються – вони їх просто відсувають

Укрінформ
Чого не можна бити скрізь по території рф, яка сама себе ні в чому не обмежує?

Отже, президент В.Зеленський повідомив, що за підсумками розмови з президентом Дж. Байденом є рішення про постачання ракет ATACMS до України. Чергова "червона лінія" подолана.

Вважаю, що це має прямий зв'язок з демонстрацією гнучкості цих самих "червоних ліній", яке останнім часом досить ефективно демонструвала Україна.

Знищення стратегічного бомбардувальника Ту22М3, ураження РЛС "загоризонтного" типу у Мордовії, яка могла "дивитися" у бік Європи на величезні відстані – 2000 кілометрів чи навіть більше, і фіксувати літаки та ракети. Знищення СБУ кількох об'єктів РЛС "Небо-У" у Брянській та Бєлгородські областях. І це не говорячи про численні НПЗ, заводи, кораблі та інші стратегічні об'єкти. Включно з підприємствами металургії.

Як на це реагувала російська влада? У випадку Ту22 – вони просто офіційно "розжалували" стратегічний бомбардувальник у "важкі бомбардувальники". І я не іронізую. Це справді була така заява, що, мовляв, впав усього лише "важкий" а не "стратегічний" бомбардувальник. Отже, "червоні лінії" не порушено. Відчуваєте? Якщо "червоні лінії" росіян порушуються – вони їх просто відсувають. Але як довго українцям довелося це доводити.

Власне, сама логіка "червоних ліній" не позбавлена сенсу. "Захід" не хоче вступати у велику війну з рф, і тут їх, насправді, можна зрозуміти. Тому вони креслять "червоні лінії", щоб позначити це небажання як факт. Мовляв, ми не хочемо вас атакувати, не хочемо з вами воювати, а тому діємо у таких межах, не демонструючи агресивних намірів. І це теж можна якось зрозуміти. А от чого не можна зрозуміти – це того, що у кресленні цих ліній вони спираються виключно на російське бачення?

Який сенс у тому, що не можна збивати літаками НАТО російські ракети над територією України. Це автоматично означатиме вступ у війну з росією? Хто це сказав? Росіяни? Що такого сакрального у російських ракетах? Там же навіть пілотів немає. Чого збиття іранських ракет не призвело до війни НАТО з Іраном?

Чого не можна бити скрізь по території рф, яка сама себе ні в чому не обмежує? Коли ракети від них полетять у Європу, то теж будуть думати, можна їх збивати, чи не можна? А якщо міжконтинентальні балістичні ракети полетять через океан?

Питань дуже багато, а відповідей – менше.

Але після того, як Україна атакувала не просто територію рф, а стратегічні об'єкти, які мають прямий стосунок до ядерної безпеки росіян, то західні міркування про "червоні лінії" виглядають взагалі абсурдними. У чому сенс обмежувати номенклатуру та використання західної зброї, якщо Україна своєю зброєю уже перетнула усі "червоні лінії". Чому б не зсунути ці лінії далі?

У цьому немає нічого важкого, складного. Просто оголошуєш – тепер "червона лінія" проходить далі. Все. Особливо, якщо сама лінія уже попередньо розмилася та втратила чіткість і конкретність. У чому "ризики" від американських ракет на кілька сотень кілометрів, якщо Україна розробляє дрони на 3 тисячі кілометрів?

Тому "корегування червоних ліній" – це виключно справа самих українців. Подобається нам це або не подобається. Комусь простіше їх провести якомога ближче до себе та далі від росіян, а наші цілі – прямо протилежні. Що ж, треба, значить, їх "пересувати".

Петро Олещук, політолог, доктор політичних наук

«Об’єднана Україна»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-