На Закарпатті в усіх школах пропонують ввести уроки про сортування відходів

На Закарпатті в усіх школах пропонують ввести уроки про сортування відходів

Укрінформ
На Закарпатті пропонують запровадити систему уроків про сортування та поводженням зі сміттям у всіх 668-ми школах регіону.

З такою ідеєю до Закарпатської облради та обласного управління освіти звернувся директор Агентства регіонального розвитку Закарпаття Михайло Данканич, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, таким чином вдасться змалечку закласти правила поводження з твердими побутовими відходами закарпатцям.

Данканич каже, що для впровадження цієї ініціативи у 668-ми школах області необхідні кілька кроків. Перше — це рішення профільних комісій обласної ради, далі — розробка дорожньої карти та навчання вчителів. Згодом потрібно буде закупити сміттєві баки для шкіл та організувати утилізацію й переробку зібраного відсортованого сміття, каже він.

“У разі, якщо профільні комісії Закарпатської обласної ради зацікавляться нашою пропозицією, вони мають дати завдання профільним підрозділам ОДА взяти участь у розробці дорожньої карти. Ми, зі свого боку, готові координувати цей процес, аби спільно знайти найбільш ефективне рішення — адже тут потрібно задіяти й органи влади, і школи, і бізнес, і громадські організації.” - пояснює Данканич.

Читайте також: У Херсоні стартує екологічний проєкт, який допоможе зробити місто чистішим

Також він наголошує, що далі необхідно буде закупити баки для сортування сміття у школах — це вартуватиме області приблизно 20 млн грн. На одну школу треба виділити 30 тис. грн: закупити комплект великих баків, об'ємом в 1 тис. л, та малих, об'ємом в 50 л.

“Як на мене, було б логічно, аби закупівлю баків для роздільного збору відходів розподілили - частину обласна рада, частину громади, але фінальне слово саме за громадами,” - каже Данканич.

Також, за його словами, відсортовані відходи підприємці готові забирати в школах, декотрі готові їх купувати за ринковими цінами на вторсировину.

Як повідомлялося, на Закарпатті останніми роками загострилася сміттєва проблема, сміття з населених пунктів потрапляє на несанкціоновані сміттєзвалища та далі під час паводків через транскордонні річки пливе до Угорщини.

Як повідомлялося, понад 40% населених пунктів в області, особливо у гірських регіонах Закарпаття, не охоплені централізованим вивозом сміття.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-