Ідеальна полуниця в домашніх умовах: поради від фермера

Ідеальна полуниця в домашніх умовах: поради від фермера

Укрінформ
Ягоди люблять сівозміну, суху травичку в міжряддях і помірне зрошення

Ароматні й привабливі, смачні й соковиті полуниці, перш ніж потрапити до нашого столу, проходять складні етапи росту й дозрівання на українських полях та городах. Й останніми роками пересічним городникам усе важче добитися від кущиків врожайності. Чи то клімат змінився, чи полуниця примхливіша стала, але про повні відра власних ягід багато українських господинь вже й мріяти перестали. Віктор Топчій – власник черкаської полуничної плантації з більш як двадцятирічним досвідом роботи – вирощує високоякісні саджанці промислових сортів і для домашнього використання. Фермер ділиться з нами порадами щодо вирощування найсмачнішої полуниці.

ТРИ ПРАВИЛА ПОЛУНИЧНОГО ВРОЖАЮ

Коли полуниця – то серйозна справа, а не забавка, «танцювати» навколо неї треба не з голими руками. Все починається з комбінованої обробки полів: спочатку трактором з культиватором, який розрихлює міжряддя та долає багаторічні бур’яни, а там, де не справляється машина – застосовується стара-добра праця сапами. Так чи інакше, машиною чи руками, а бур’яни навесні треба знищити. «Допомагають гербіциди – хімічні речовини, які знищують небажану рослинність і є цілком безпечними при дотриманні норм застосування», – каже наш експерт. Культиватором фермер двічі на сезон (протягом літа) обрізає «вуса», що йдуть всередину рядка, аби рядки не загустилися й були рівні. Вдома для цього підійдуть і ножиці чи ніж, секатор.

Не обходиться обробка полів і без заморських технологій. Англійською технологією вважається використання дозатронів, через які вводять препарат у крапельні стрічки поливної системи, якими під кожну рослинку надходить біопрепарат для знищення личинок хрущів, капустянок, дротянок та інших ґрунтоживучих шкідників. Вдома можна використовувати спеціальні інжектори для крапельного поливу чи внесення добрив – вони досить недорогі (від 105-110 грн за одиницю) і дійсно себе виправдовують.

ЧОРНІ «ПРОСТИРАДЛА» ЧИ СОЛОМКА?

Існує спеціальна чорна плівка з дірочками для саджанців – агроволокно, яка повністю позбавляє рядки від бур’янів, пришвидшує дозрівання рослини, а також цвітіння, та інколи за несприятливих погодних умов така технологія може пошкодити рослину. Агроволокно фермер Віктор Топчій застосовувати не радить, хіба в домашніх умовах на невеличких ділянках, під пізні сорти. Ідеальною альтернативою буде встелене міжряддя соломою, що забезпечить такі ж чисті, без бруду від землі, ягоди полуниці. Там, де лежатиме агроволокно, часто вусики не приживаються, з’являються кореневі хвороби. Плівку складно видаляти на великих площах землі, вона вимагає додаткових витрат, а взимку з нею полуниця може вимерзати.

ОБИРАЄМО СОРТ І ЧАС

Садити полуницю варто з першого по десяте серпня, бажано обирати пізні сорти, що починають цвісти вже після заморозків, якщо ваша зона постійно під них потрапляє.

Найкращими сортами полуниці експерт вважає «Джолі», середньоранню «Сонату», «Мармеладу», пізню «Флоренс», ранню, не транспортабельну, але дуже солодку «Десну», яка чудово підійде для домашнього садіння. Купувати полуницю краще саджанцями в касетах (міні-горщиках з землею), тоді відразу наступного року отримаєте врожай. «Перевірити на ринку саджанці неможливо. На вигляд вони мають бути здорові, не пошкоджені, з товстою шийкою, але який саме сорт вам захочуть продати і чи не змішаний він ще з якимось – на жаль, не дізнаєшся. Купувати краще в перевіреного виробника, про якого маєте хороші відгуки», – говорить Віктор Топчій.

Для домашнього садіння варто використовувати касетні підрощені саджанці, тоді в перший рік ви отримаєте великий урожай – так, «Джолі» одразу може дати 800-900 г ягід з одного куща.

У серпні рослину садять у ґрунт, але не кидають напризволяще: використовують крапельний полив, добрива. До осені вона підростає, розвивається, взимку гарно вкорінюється – і тоді гарантовано дає плоди влітку.

ПІДГОТОВКА І ПЛАНУВАННЯ

Готують площу під рослину не раніше ніж за рік. Сміливо саджають полуницю в період, коли поле парує, тобто чисте й рік нічим не засаджене. Органічні й хімічні добрива вносяться в залежності від аналізу ґрунту, загалом йде до 50-80 тонн перегною на гектар або до 5-8 кг на метр квадратний. Їх можна закладати навіть ще під попередню культуру – полуниці теж дістанеться.

Головне у вирощуванні полуниці – дотримання сівозміни, тобто чергування сільськогосподарських культур на полях. На одне й те саме місце полуниця повертається не раніше ніж через 2-4 роки. «Дотримуватись сівозміни потрібно й у домашніх умовах, це є основною умовою вирощування здорової рослини», – каже фермер.

Не рекомендується садити рослину після пасльонових, зокрема картоплі, томатів, баклажанів, перцю – культури мають спільні хвороби, що можуть вразити полуницю. Вдалим буде вирощування полуниці після чорного пару (це коли у період парування ґрунт очищається від бур'янів, хвороб і шкідників, у ґрунті нагромаджується і зберігається волога, збільшуються запаси доступних форм поживних речовин), зернових та бобових. Полуничка відноситься до вологолюбних культур, тому варто за нестачі вологи й у залежності від погодних умов проводити їй гарне зрошення. Але й у болоті тримати її не варто. Цього року значна кількість опадів негативно впливає на дозрівання ягід полуниці, її збереження та транспортування, підвищена вологість спричиняє появу грибних хвороб, зокрема гнилей, за таких погодних умов утворюється менше цукрів, тому ягоди можуть бути не солодкими. Щоб знати точно, а не на око, чи досить волога земля, фермери радять користуватися приладами-тензіометрами – це не так уже й дорого навіть для дачника (коштують у середньому 800-1100 грн).

Юлія Топчій, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-