7 причин включити редис у свій раціон

7 причин включити редис у свій раціон

Інфографіка
Укрінформ

Редис - один з перших овочів, що з’являється на ринку навесні. Він містить велику кількість корисних речовин, які необхідні організму людини, що є актуальним для профілактики весняного авітамінозу.

Цей овоч містить цілий комплекс важливих для здоров’я людини речовин, серед яких можна відзначити калій, кальцій, магній, залізо, йод, фосфор, природну клітковину, фітонциди. Серед вітамінів найбільша концентрація в редисці представлена вітамінами С, РР, а також групи В.

Отже, Укрінформ вирішив нагадати чим саме корисний цей овоч.

- Редис зміцнює імунну систему та допомагає боротися з простудними захворюваннями

Овоч містить надзвичайно багато вітаміну C, який збільшує природні захисні сили.

Окрім того, є в редисці особливі речовини фітонциди, тобто свого роду натуральні антибіотики. А тому вона допомагає уникнути застуд і запальних захворювань. Також редис позбавляє організм від надлишку слизу, що особливо корисно при застуді, ангіні та астмі.

- Редис зміцнює серцево-судинну систему

Висока концентрація калію в редисі сприяє зниженню артеріального тиску і допомагає поліпшити кровообіг. Антоціани, що входять до складу коренеплоду, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

А ще вживання цього овочу сприяє синтезу колагену в організмі, регулює метаболізм та забезпечує організм необхідним білком, який захищає від атеросклерозу.

- Користь редису для печінки

Редиска гарно впливає на здоров’я печінки, тому що володіє детоксифікувальними властивостями та виводить із крові токсини. Вона буде дуже корисною для хворих на жовтяницю, оскільки знижує рівень білірубіну та контролює його.

Крім того, редис захищає червоні кров’яні тільця, покращуючи притік кисню в кров.

- Редис допомагає від інфекцій сечовивідних шляхів

Редис має сечогінні властивості та натуральним чином збільшує вироблення сечі. Також він є потужним антибактеріальним засобом, який чудово бореться з інфекціями та захищає нирки. А гірчична олія, що міститься в редисці, попереджає утворення в жовчному міхурі каменів.

- Редис стабілізує рівень цукру

Клітковина, яка міститься в редисці, сповільнює процес розщеплення вуглеводів, а це допомагає швидко нормалізувати рівень глюкози в крові.

Крім того, у складі редису присутній природний інсулін, який сприяє нормальній роботі підшлункової залози.

- Редис сприяє схудненню

Редис - низькокалорійний продукт: у 100 грамах - всього 20 кілокалорій. Але при цьому він містить велику кількість поживних компонентів. Крім того, редис багатий клітковиною і цінними мікроелементами, що робить його ідеальною складовою дієтичного харчування.

- Редис корисний для вагітних

Редис містить багато фолієвої кислоти, яка є вкрай необхідною для правильного розвитку плоду, особливо в перші тижні вагітності, коли формується нервова трубка майбутньої дитини.

Чим корисне бадилля редиски

- при нервових розладах;

- при головних болях;

- при сечокам’яної хвороби;

- при запорах.

Чим корисний сік редиски

- ефективно усуває синці і больові наслідки ударів, якщо їм змочити хустку і прикласти до постраждалого місця;

- зміцнює волосся.

Чим корисні проростки насіння редиски

Проростки містять високу кількість клітковини, заліза, калію і фосфору, а також вітамінів В, С і А. Користь іі полягає в тому, що паростки:

- прискорюють травлення і допомагають при гастриті зі зниженою виробленням соляної кислоти;

- знижують рівень холестерину і покращують роботу серця і головного мозку;

- стимулюють перистальтику і сприяють позбавленню від закрепів;

- сприяють відновленню клітин печінки і захищають орган від розвитку гепатиту і цирозу;

- надають потужний очищуючий ефект і приносять велику користь при подагрі.

Однак в надмірних кількостях паростки їсти не можна, оскільки можуть спровокувати метеоризм і діарею.

Кому не можна їсти редиску

- при схильності до печії;

- при гастриті з підвищеним виробленням шлункового соку;

- при гострому панкреатиті і виразкової хвороби;

- при кишковому коліті;

- при захворюваннях щитовидної залози;

- при грудному вигодовуванні;

- при індивідуальній непереносимості.

Які норми споживання редиски

Дієтологи радять не вживати редиску кожен день, оскільки можна викликати дискомфорт в кишечнику. А також вживати натщесерце, оскільки гірчичні масла здатні викликати сильний опік слизової оболонки.

Безпечною нормою є - до 300 грам редиски на добу.

Як вибрати та зберегти редиску

При виборі редиски варто звертати увагу, щоб вона була гладка, тверда, без тріщин, також вона не повинна проминатися під пальцями.

Чорні точки на редисці свідчать про те, що редиска вже не свіжа і починає гнити. Бадилля редиски має бути з соковитим зеленим листям.

Перед вживанням редис можна замочувати на півгодини в солоній воді, це допомагає позбутися від шкідливих речовин.

Зберігати редиску потрібно в холодильнику: з бадиллям – 2-3 дні, без бадилля – близько 7 днів.

Цікаві факти

- батьківщиною редиски вважається Середня Азія, а також Стародавня Японія, Стародавній Єгипет і в Стародавня Греція. З XVI ст. редиска стала культивуватися в Європі. Наразі редиску вирощують у всьому світі.

- з бадилля редиски готують зелений борщ, ріжуть і додають в салати і окрошки, також можна просто тушкувати, як капусту.

- редиску використовують для приготування салатів, закусок, окрошки, брускетт, а також вона чудово поєднується з будь-якими овочами і зеленню.

- існує багато різновидів редиски: біла, червона, фіолетова, чорна та навіть зелена (цікаво, що саме з цього типу пряної редиски роблять васабі).

- у 2020 році на Міжнародній космічній станції астронавти вперше зібрали врожай редиски вирощеної в невагомості. Це має допомогти астронавтам у майбутньому освоєнні Місяця та Марсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-