Екомайстерня в бібліотеці: як дати нове життя старим речам

Екомайстерня в бібліотеці: як дати нове життя старим речам

Якісне життя
Укрінформ
У Луцьку активісти місцевої бібліотеки облаштували сучасну майстерню, де кожен може займатися апсайклінгом

Бібліотека – чудове місце для соціальних ініціатив. Так вирішили працівники Волинської обласної бібліотеки для юнацтва у Луцьку та й подалися на грант, щоб облаштувати серед книжок швацьку майстерню.

Продумали й оформили власний проєкт «Еко-фабрика: ощадливе споживання в дії», виграли на конкурсі – й тепер мають власну екофабрику, на якій можна зі старих чи непотрібних речей пошити багаторазову торбинку для покупок або іграшку домашньому улюбленцю і таким чином зробити свій внесок у збереження довкілля.  За грантові кошти вдалося придбати швейне приладдя й організовувати тепер воркшопи, майстер-класи. Кожен бажаючий може завітати у майстерню, щоб дати своїм старим джинсам або шматку тюлю друге життя.

Бібліотекарі кажуть, що намагаються йти в ногу з часом і прагнуть виховати у своїх відвідувачів екологічну культуру, свідоме поводження з відходами для збереження довкілля та навички апсайклінгу (використання у виробництві старих речей). І не прогадали: мешканці Луцька, здається, тільки цієї майстерні й чекали.

ВІД МАЙСТЕРНІ «НА-ВЧИСЬ!» ДО ПРОЄКТУ «ЕКО-ФАБРИКА»

Вже кілька років поспіль при луцькій бібліотеці діє творча майстерня «На-вчись!». Там на майстер-класах вручну створюють іграшки, святкові прикраси, екосумки та інші вироби.

Втім, не всі тканини зручно зшивати руками, аби виріб був якісним, тому бібліотекарі вирішили шукати спосіб, як вдосконалити і розширити можливості майстерні. Директорка Алла Єфремова вважає, що бібліотека має бути центром громади і відповідати потребам читача. А вони сьогодні лише літературою не обмежуються.

«Ми намагаємося рухатися в тому ж напрямку, що й наша громада,  підтримувати її починання. Так, у бібліотеці є книжки про сортування відходів і  те, що з ними робити. Тому ми почали розвивати цю тему, досконало її вивчати і навчати цього інших», – пояснює завідувачка відділу укомплектування фондів та каталогізування документів бібліотеки для юнацтва і керівниця творчої майстерні «На-вчись!» Оксана Коба. Коли дізналися про конкурс соціальних ідей у Волинській області й можливість отримати грант від громадської організації «Молодіжна Платформа» (спільно з Британською Радою в Україні та ЄС в межах проєкту «Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості»), одразу вирішили, що візьмуть у ньому участь. «Тому проходили навчання, подали заявку, створили групу із 4 наших працівників, які тепер і залучені в цьому проєкті», – розповідає Оксана.

Оксана Коба
Оксана Коба

Свій проєкт бібліотекарі назвали «Еко-фабрика: ощадливе споживання в дії». Довелося працювати над ним переважно вдома, адже в робочий час вистачає бібліотечної роботи. Пані Оксана жартує: вдома в бібліотекарів уже звикли, що частину свого вільного часу вони проводять за громадською роботою.

І зусилля бібліотечної команди були успішними: проєкт екофабрики здобув перемогу в конкурсі соціальних ідей. Для реалізації проєкту бібліотека отримала 43 000 грн і придбала сучасні швейну машинку, оверлок, праску, прасувальну дошку, кравецьке приладдя, нитки, котушки, 2 органайзери на колесах, а також блокноти, виготовлені зі вторинної сировини, та екоручки. Не майстерня – виробничий цех та й годі!

КОРИСНІ РЕЧІ ЗІ СТАРИХ ДЖИНСІВ

З лютого у маленькій екофабриці проводяться щотижневі майстер-класи із апсайклінгу, воркшопи від екоактивісток. Щосереди – день відкритого доступу до швейної машинки, коли кожен мешканець громади може прийти в бібліотеку і пошити щось для себе.

«Будемо намагатися всіх, хто прийде до нас у межах проєкту, вчити відповідально ставитися до споживання. На майстер-класах з апсайклінгу радимо провести ревізію своїх старих речей і за можливості використати їх повторно, – розповідає Коба. – Якщо річ не потрібна, віддайте її на благодійність або зробіть із неї щось таке, аби не забруднювати довкілля». Наприклад, зі старих джинсів можна виготовити органайзери, різні торбинки, кухонні аксесуари, як-от рукавичка чи прихватка, іграшку для домашніх улюбленців. Органза або залишки тюлю підійдуть для створення торбинок, які замінять у магазині одноразові поліетиленові», – перелічує керівниця майстерні.

У бібліотеці запевняють, що пошити потрібну річ можуть навіть ті, хто не вміє користуватися швейною машинкою, бо бібліотекарі, залучені до проєкту, допомагають відвідувачам екофабрики. Цю екологічну ініціативу підтримують і небайдужі містяни, які звикли приносити для майстер-класів «На-вчись!» старі речі або залишки тканини, декору, частину матеріалів передають спеціалізовані підприємства і навіть купують спонсори.

Потихеньку проєкт «Еко-фабрика: ощадливе споживання в дії» вже виходить за межі бібліотеки: ініціативу підтримав фаховий коледж Луцького національного технічного університету. Його студентки, що нині навчаються професійно шити, проводитимуть спільні майстер-класи з бібліотекою. «Вже мають для того свої власні ідеї», – каже Коба.

ЯК ФАРТУШКИ ДО СОЦІАЛЬНОГО БІЗНЕСУ ДОВЕДУТЬ

Відвідувачів воркшопів і майстер-класів уже нині більше, ніж очікували на старті проєкту, кажуть його ініціатори. Тому в бібліотеці складають графік для всіх охочих і деякі майстер-класи проводять повторно, аби не порушувати карантинних вимог та дати можливість всім долучитися до роботи екофабрики. «Любимо спостерігати за нашими відвідувачами – поєднання бібліотеки, книжок і швейної машинки виглядає цікаво, – ділиться враженнями Оксана. – Коли ми пояснюємо, для чого це в бібліотеці затіяли, люди починають цікавитися і кажуть, що треба й собі пошити торбинку, аби не купувати щоразу поліетиленові пакети». Запитують, чи можна прийти зі своїм матеріалом і щось викроїти. Якось одна жіночка розповіла, що хоче пошити зі старих джинсів фартушок із багатьма кишеньками, щоб працювати на дачі й тримати все необхідне біля себе. «Приємно, що люди цим цікавляться і вже мають власні ідеї», – тішиться керівниця майстерні.

Наразі єдина проблема, з якою може зіштовхнутися екофабрика – посилення карантинних обмежень. Волинська область поки перебуває у помаранчевій зоні епіднебезпеки, а при переході у червону бібліотека не прийматиме відвідувачів. Але проєкт не зупинить. Там готові проводити майстер-класи й в онлайн-режимі.

«Сподіваємося, нехай не на глобальному, а хоча б на локальному рівні ми зменшимо забруднення навколишнього середовища та сформуємо екологічну культуру», – говорить Оксана Коба.

А влітку, коли за планом закінчиться реалізація проєкту (за умовами конкурсу і гранту, заходи передбачені на лютий-червень), бібліотекарі запевняють, що продовжать працювати в цьому напрямку. Все швацьке приладдя залишається, ідей вистачає, тож спробують розвивати соціальне підприємництво.

Ірина Чириця, Житомир
Фото зі сторінки «Еко-Фабрика» у Фейсбуці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-