Майже 1,5 мільйона гривень використано на поліпшення екологічного стану річки Устя

Майже 1,5 мільйона гривень використано на поліпшення екологічного стану річки Устя

Укрінформ
Майже 1,5 млн грн використано у Рівному із міського фонду охорони природного довкілля для проєктної документації на поліпшення екологічного стану річки Устя та Басівкутського водосховища.

Про це передає Укрінформ із посиланням на повідомлення пресслужби Рівнеради.

«Річка Устя – головна артерія Рівного. Її стан на сьогодні – незадовільний. Основні фактори забруднення - стоки зі зливових систем та неконтрольовані поверхнево-схилові стоки з водозбірної території. Передбачено поліпшення технічного стану та благоустрою Басівкутського водосховища і прилеглої території шляхом розчищення ложі водосховища від надмірного намулу з влаштуванням берегоукріплення території міста», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вже проведено реконструкцію гідротехнічної споруди шлюза-регулятора Басівкутського водосховища, а це дозволить частково поліпшити екологічний стан міської водойми.

Як повідомляло агентство, на початку цього року Рівненська міська рада затвердила програму, якою передбачено розчищення і впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення на період до 2025 року.

Головна мета документа - відновлення екологічного потенціалу річки Устя, забезпечення стабільності гідроекосистеми та підтримання рекреаційної привабливості водних об’єктів міста.

Окрім цього, для виконання програми міська та обласна влада об’єднали зусилля, створивши консультативно-дорадчий орган – Раду басейну річки Устя.

Гідрологічні умови міста Рівного такі, що воно розташоване в басейні річки Прип’ять. Через його територію з півдня на північ протікає річка Устя та її притоки. Також водні запаси річки поповнюються 28-ма струмками, сумарна довжина яких становить 114 км. Стік річки використовується на побутове і промислове водопостачання, рибництво.

Читайте також: Кавярня у Рівному дає знижки відвідувачам із власними чашками

Згідно з дослідженнями, проведеними впродовж останніх 30 років, Устя - найбільш забруднена річка Рівненській області. Осушення боліт, землеробська діяльність, регулювання русел, лісомеліорація певною мірою впливають на формування якості поверхневих вод у річці.

Фото: Галина Данильчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-