Під Тернополем станція дегазації вироблятиме «зелену» енергію

Під Тернополем станція дегазації вироблятиме «зелену» енергію

Укрінформ
Сучасна станція дегазації загальною потужністю 659 кВт запрацювала на Малашовецькому полігоні, що під Тернополем.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вперше за останні десятиліття нам вдалося вирішити глобальну проблему зі збором, захороненням та переробкою твердих побутових відходів. На полігоні, де встановлено сміттєсортувальну лінію, завдяки новій станції дегазації вироблятиметься згенерована електроенергія, яка подаватиметься у загальну мережу і згодом продаватиметься за «зеленим» тарифом», - розповів кореспонденту агентства міський голова Тернополя Сергій Надал.

За словами міського голови, сміттєпереробна лінія та станція дегазації разом дозволять вирішити екологічну проблему міста.

Адже захоронення на полігоні відбувається виключно органічних відходів без хімічних сполук, а по-друге, газ метан, який утилізується, є небезпечним та часто спричиняє пожежі на полігоні.

Надал також зазначив, що на Малашовецькому полігоні, де сконцентровано до 14 млн т відходів, вперше в Україні застосовуватимуть змішаний вид відбору метану, тобто діятимуть як вертикальні, так і горизонтальні свердловини.

Для надійності процесу на новій станції дегазації встановлено австрійське обладнання Jenbacher, яке використовується в біогазових проєктах по всій Європі.

Завдяки потужному устаткуванню шкідливий газ метан відкачуватиметься і далі по трубах транспортуватиметься до газових фільтрів, а потім спалюватиметься для виробництва електроенергії. Компанією-підрядником, що здійснюватиме дегазацію полігону, стала ТОВ «Біогаз Енерджі – Тернопіль», яка входить до групи компаній «Кліар Енерджі Групп». На сьогодні в проєктному портфелі цієї компанії майже 20 працюючих станцій дегазацій в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, екологічне удосконалення роботи сміттєзвалища під Тернополем триває вже декілька років.

Нині з місцевого бюджету не витрачаються кошти на утилізацію твердих побутових відходів на Малашовецькому сміттєзвалищі.

Читайте також: В Японії розробили технологію, яка дає змогу повторно використовувати алюміній з поїздів

Адже утримання, обслуговування та рекультивація полігону відбувається за кошти компанії ТОВ «Еко-Лідер Т», з якою укладено договір про оренду земельної ділянки на 49 років. Окрім того, сусідні селища та громади сплачують кошти, які надходять до місцевого бюджету, за використання Малашовецького полігону.

Фото: пресслужба Тернопільської міської ради

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-