Де взяти гроші на бізнес і гастролі у ЄС

Де взяти гроші на бізнес і гастролі у ЄС

Укрінформ
На старт власної справи дадуть близько 60 000 грн, а на проєкт креативної індустрії – 60 000 євро

Українці – нація творча та ініціативна, лиш не завжди знають, куди спрямувати свої зусилля, щоб вийшов конструктив. На щастя, вже багато років нам доступні грантові програми, що підтримують найрізноманітніші ідеї розвитку бізнесу, суспільно-важливих ініціатив, творчості перспективної молоді. Ми зробили огляд актуальних грантових програм, у яких ще не пізно взяти участь із власним стартапом, креативним проєктом чи бізнес-планом. Мобілізуймо ідеї, оформлюймо їх у гарненькі заявки – і вперед, за грошима!

НА НАШУ ІНФРАСТРУКТУРУ

Громадські організації з міст, де проживає понад 50 000 людей, можуть отримати до 9 000 євро на комп’ютери, ноутбуки, планшети, програми, камери, смартфони, фотоапарати, мікрофони та безліч інших гаджетів, що стануть у пригоді в роботі для розвитку культурної індустрії міст та сіл.

Містам, селам, селищам міського типу та об’єднаним територіальним громадам з населенням до 50 000 людей пропонують менші гранти — до 4 500 євро. Організатор – House of Europe, програма ЄС, що пропонує можливості для творчості та професійного обміну.

Фото: pexels.com
Фото: pexels.com

Хто може брати участь:

● громадські організації, що працюють у сфері культури;
● державні заклади культури;
● комунальні заклади культури.

Що потрібно для участі?

● Розуміння, які корисні проєкти для спільноти свого міста або села ви зможете втілити з новою технікою.
● Досвід роботи у сфері культури та портфоліо реалізованих ініціатив.
● Продуманий кошторис.

Де подати заявку?

Заповнити форму можна на онлайн-платформі до 14 травня 2021 о 15:00 за київським часом.

Джерело – houseofeurope.org.ua.

ТРЕВЕЛ-ГРАНТ ДЛЯ МУЗИКАНТІВ

Фінансування від Інституту Гете призначено для музичних проєктів колективів з країн, що розвиваються та країн з економікою, що розвивається, які не можуть дозволити собі витрати на міжнародні поїздки через своє економічне становище. Грант на поїздку з виступом у Німеччині призначений для професійних колективів, а також для аматорських та молодіжних груп артистів.

Хто може брати участь:

● громадяни України;
● ансамбль претендента повинен продемонструвати високий рівень професійності;
● береться до уваги культурне значення проєкту;
● художній обмін повинен займати центральне місце в проєкті;

Що потрібно для участі?

● Заповнити форму заявки.
● Зробити детальний опис проєкту.
● Надіслати посилання на останній аудіозапис колективу.
● Написати коротку історію зарубіжного ансамблю.
● Детальна програма та графік.
● Запрошення, надіслане заявником іноземному ансамблю.
● Дві цитати від двох незалежних туроператорів або від інтернет-порталу порівняння цін.
● Нумерований список учасників із зазначенням ролі кожного учасника, дати народження та місця проживання.

Де подати заявку?

Заповнити форму можна на онлайн-платформі до 31 грудня 2021 року. Заявки на фінансування конкретних музичних проєктів у Німеччині необхідно подавати як мінімум за шість місяців до запланованого старту проєкту. Джерело – uaculture.org.

ШАНС ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ-ПОЧАТКІВЦІВ

Конкурс «Село. Кроки до розвитку» надає можливість реалізувати свої ідеї сільським підприємцям-початківцям. Він розрахований на розвиток малого та мікропідприємництва. Проєкт реалізується Благодійним фондом «МХП – Громаді» в місцях присутності МХП, у партнерстві з Агенціями регіонального розвитку Вінницької та Черкаської областей. Впроваджується в межах спільного проєкту Уряду Швеції та Програми розвитку ООН в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку». Внесок «МХП – Громаді» у проєкті – майже 700 000 грн. Ще понад 820 000 грн надали партнери. За результатами конкурсу буде обрано 24 бізнес-плани, які отримують фінансову підтримку (на кожен в середньому припаде близько 60 000 грн). Мета проєкту – подолання наслідків пандемії Ковід-19 створенням умов для сталого розвитку підприємництва на сільських територіях.

Хто може брати участь?

Бажаючі започаткувати власну справу з Вінничини та Черкащини, підприємці, які працюють менше 2-х років.

Що потрібно для участі?

Викласти суть ідеї та власний бізнес-план у заявці.

Де подати заявку?

Заповнені заявки приймаються до 10 квітня поточного року за адресою k.lisichenko@mhp.com.ua з позначкою “Конкурс мікрогрантів “Село. Кроки до розвитку”.

До слова, 15 березня завершилася реєстрація учасників на схожий конкурс від БФ «МХП – Громаді» – Всеукраїнський конкурс мікрогрантів «Час діяти, Україно!». Він спрямований на підтримку різноманітних соціальних ініціатив громад з 14 областей України (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська області), де працюють підприємства агрохолдингу. Цього року Фонд підтримає 100 кращих конкурсних проєктів, на реалізацію кожного виділять до 50 тис. грн. Мета – розвивати компетенції громад з проєктного менеджменту, зокрема, підвищити якість написання проєктів та оволодіння інструментами для залучення додаткових ресурсів. У рамках конкурсу кожен бажаючий міг взяти участь у спеціальній освітній програмі. «МХП – Громаді» також має намір підтримати проєкти, направлені на активізацію місцевих спільнот, освітні заходи для місцевих жителів. Усі учасники Всеукраїнського конкурсу мікрогрантів «Час діяти, Україно!» успішно пройшли навчальний модуль і наразі оформлюють свої громадські ініціативи у конкретні проєкти, прийом яких триває до 30 квітня 2021 року.

Прийом заявок на наступний конкурс мікрогрантів розпочнеться навесні 2022 року, слідкувати за анонсами можна тут. Учасниками конкурсу можуть бути органи місцевого самоврядування, громадські організації, благодійні фонди, дитячі та молодіжні громадські організації, а також їхні коаліції, мережі та об’єднання, ініціативні групи громадян у партнерстві з органами місцевого самоврядування чи громадськими організаціями. Пріоритетні напрямки – розвиток людського соціального капіталу, розвиток спроможності громад, громадське здоров’я, екологія і енергоефективність.

НА ПІДТРИМКУ ІНІЦІАТИВ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

Програма «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія!”» оголошує грантову програму на підтримку ініціатив громадянського суспільства та медіа у сфері протидії корупції.

Хто може брати участь:

● зареєстровані українські неприбуткові організації громадянського суспільства (громадські спілки, волонтерські організації, благодійні фонди, аналітичні центри, наукові установи, а також інформаційні агентства).

● Необхідно мати чіткий підхід до реалізації. Концепція має логічно описувати пропоновану діяльність: як і ким вона буде реалізовуватися. Концепція повинна надавати часові рамки та графік реалізації.

● Концепція повинна описувати, як проєкт продовжуватиметься після завершення періоду фінансування за грантом Проєкту «ВзаємоДія!».

● Пріоритет надаватиметься проєктам, які передбачають інноваційні та творчі види діяльності.

Що потрібно для участі?

● Подання заявниками стислої концепції. Якщо на початковому етапі буде визначено, що концепція відповідає цілям Проєкту «ВзаємоДія!», тоді заявники отримують запрошення подати офіційну заявку на отримання грантового фінансування.

● Тривалість пропонованого проєкту не повинна перевищувати 12 місяців. Проєкт «ВзаємоДія!» зберігає право фінансувати пропоновані проєкти повністю чи поступово.

Де подати заявку? Відправити можна на електронну пошту до 31.12.2022. Заявники отримають відповідь щодо своїх концепцій протягом 30 днів від дати подання. Джерело – prostir.ua.

У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА

Програма дозволить знайти ментора з ЄС, взяти участь у галузевій онлайн-конференції, щоб познайомитися з підприємцями з-за кордону або створити курс з соціального підприємництва, налаштувати бізнес-процеси. Отримати до 4 000 євро на персональний проєкт із залученням ЄС або Великої Британії можна через House of Europe.

Хто може брати участь:

● засновники, директори і менеджери вищої та середньої ланки офіційно зареєстрованих соціальних підприємств, що отримують прибуток від діяльності;
● тренери, ментори та викладачі у сфері соціального підприємництва.

Проєкт повинен торкатися тем:

● Масштабування соціального бізнесу та посилення впливу соціальних підприємств.
● Підвищення кваліфікації соціальних підприємців та розвиток соціальних підприємств.
● Популяризації соціального підприємництва в різних дисциплінах, розробка навчальних програм з соціального підприємництва.

Що потрібно для участі?

● Сильна, конкретна ідея проєкту.
● Бюджет проєкту.
● Резюме.
● ФОП з відповідними кодами діяльності або партнер – організація, що може приймати грантову допомогу і візьме на себе юридичні зобов'язання.

Де подати заявку? Заповнити форму можна на онлайн-платформі до 4 травня 2021 року о 15:00 за київським часом. Джерело – houseofeurope.org.ua.

ПІДТРИМКА КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЙ

Це грант на проєкти, що допоможуть представникам українських креативних індустрій налагодити ділові зв’язки та вийти на європейський ринок. Разом з партнером із ЄС ви отримаєте до 60 000 євро на проведення заходів для креативних підприємців в одному з наступних форматів: twinning, B2B matching та навчальні візити.

Хто може брати участь:

Команда, що подає заявку, обов’язково повинна включати одного партнера з ЄС та одного з України, що відповідають таким критеріям:

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

● офіційно зареєстровані юридичні особи;
● мають статус неприбутковості;
● організації, що підтримують бізнес (бізнес-асоціації, торгові палати, жіночі асоціації, галузеві федерації, місцеві та регіональні агенції економічного розвитку тощо);
● для реалізації проєкту можуть створити команду в складі проєктного, фінансового, комунікаційного та івент-менеджерів;
● мають обіг у щонайменше 50 000 євро на рік за кожен з трьох останніх завершених фінансових років.

Організація з ЄС виступає головним заявником, що приймає на рахунок кошти, відповідає за комунікацію і координує реалізацію проєкту.

Проєкт повинен торкатися однієї або кількох наступних тем:

● гендерна рівність;
● ділові можливості, що відкриваються внаслідок підписання угод між ЄС і країнами Східного партнерства;
● інституційна розбудова, впровадження найкращих практик, співпраця між компаніями;
● передача ноу-хау, технологій, синергія з існуючими мережами на зразок Enterprise Europe Network;
● створення робочих місць та зменшення бідності;
● підприємства у сільській місцевості.

Що потрібно для участі?

Заповнена аплікаційна форма. Описати свою мотивацію, команду, детальний розклад проєкту, очікувані результати і план дій, якщо через пандемію проєкт доведеться переносити в онлайн.

Попередній бюджет проєкту.

Юридичні, технічні та фінансові дані організацій-партнерів.

Де подати заявку?

Заповнити форму можна на онлайн-платформі  до 30 квітня 2021 о 16:00 за київським часом. Джерело – houseofeurope.org.ua.

 СТАРТАПИ ДЛЯ «ЕКОМРІЇ»

Всеукраїнська благодійна організація “Інститут місцевого розвитку “, виконавець проєкту ДТЕК «Енергоефективні школи: нова генерація», оголошує конкурс стартапів «Екомрія». Екологічний захід або енергоефективний стартап можуть бути різними: озеленення, сортування, прибирання та вивезення відходів, очищення водойм, вторинне використання речей, ресурсо- та енергозбереження. Переможці отримають допомогу в негрошовому вигляді до 15 000 грн. Проєкт оплатить матеріали, обладнання, роботи тощо, необхідні для впровадження задуму.

Хто може брати участь:

● еко-активісти;
● громадські еко-установи.

Що потрібно для участі?

● Описати ідею або захід, конкретно та реалістично пояснивши деталі екологічної ініціативи.
● Забезпечити свій внесок для втілення задуму або заходу в життя можна у негрошовому вигляді – роботами/інвентарем/обладнанням.
● Візуалізувати вже наявні результати. Обов’язковими є фото та/або відео із власним внеском.

Де подати заявку?

Для участі необхідно заповнити заявку до 31.05.2021.

Обов’язково слід надати посилання на фото- або відеопідтвердження ініціативи. Джерело – gurt.org.ua.

ПРОЄКТ “КУЛЬТУРА ЗАКОННОСТІ”

У рамках програми «Культура законності», що реалізується за кошти Посольства Королівства Нідерландів, триває конкурс проєктів, що висвітлюють суспільну цінність верховенства права, доброчесності, антикорупційної поведінки, культури законності. Підтримуються ініціативи, що сприяють формуванню культури законності та доброчесності як важливої складової вільного від корупції суспільства. Проєкти можуть висвітлювати діяльність держслужбовців та надавачів держпослуг, які у своїй роботі не обмежуються лише прямими посадовими обов’язками, а роблять навіть більше: медичних працівників, які протистоять корупції, або працівників міських служб, які впроваджують якісне обслуговування мешканців міста, наприклад.

Проєкт включає конкурс мистецьких проєктів (буде підтримано щонайменше 7 проєктів з максимальним бюджетом до 30 000 гривень. Загальний бюджет конкурсу – 210 000 гривень), програму національних обмінів (щонайменше 20 проєктів з максимальним бюджетом до 15 000 гривень. Загальний бюджет — 300 000 грн).

Хто може брати участь:

● Юридичні особи усіх форм власності (включно з ФОП).
● Проєкти повинні відбуватись не раніше ніж за 3 тижні, і не пізніше ніж за 2 місяці від дати подання заявок.
● Кожен пропонований проєкт повинен передбачати проведення принаймні одного публічного заходу, який може бути проведений в онлайн чи офлайн форматі.

Що потрібно для участі?

Кожен пропонований проєкт повинен передбачати проведення принаймні одного публічного/відкритого заходу, в якому візьмуть участь щонайменше 20 осіб. Якщо це онлайн-проєкти, то таких зустрічей має бути не менше п’яти.

Приклади можливої діяльності, на яку надається підтримка: культурні заходи; круглі столи, дискусії; презентації, семінари, тренінги, лекції, інклюзивні громадські заходи; міжрегіональні журналістські програми, публікації, серії інтерв’ю; будь-яка інша діяльність, яка відповідає цілям Програми та проєкту «Культура законності».

Де подати заявку?

Заявки приймаються на постійній основі до 30 червня 2021 року, або до вичерпання грантового фонду програми. Джерело – prostir.ua.

Олена Грицак, Київ

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-