У Чернівцях завершили модернізацію вуличного освітлення за 1,5 мільйона євро

У Чернівцях завершили модернізацію вуличного освітлення за 1,5 мільйона євро

Укрінформ
У Чернівцях завершили реалізацію проєкту, що фінансується ЄС "Модернізація вуличного освітлення м.Чернівці". За три роки у місті замінили майже чотири тисячі вуличних ламп на енергоефективні лед-світильники та модернізували 88 км ліній електромереж і 32 вуличні шафи.

Про це повідомляє пресслужба Чернівецької міської ради, передає Укрінформ.

"У 2017 році завдяки участі Чернівців у ініціативі Угода мерів місто отримало можливість подати заявку на грант і отримати співфінансування модернізації вуличного освітлення. Загальна вартість проєкту – 1 542 024 євро. Згідно з умовами, грант Європейського Союзу покрив 80% вартості (1 217 891 євро)", - йдеться у повідомленні.

Напередодні в рамках цього проєкту відбулася зустріч міського голови Романа Клічука з керівником Програми ЄС «Угода мерів – демонстраційні проєкти» Яном Ваандерсом та ключовим експертом Програми ЄС «Угода мерів – демонстраційні проєкти» Максимом Верещаком.

Зазначається, що цей проєкт впроваджувався у нашому місті протягом 34 місяців. Присутні посадовці і чиновники разом із європейськими партнерами офіційно увімкнули нове освітлення на розі Соборної Площі та вулиці Героїв Майдану.

"Понад сто тисяч жителів Чернівців почуваються комфортніше і безпечніше на освітлених вулицях міста в нічний час, а міська влада отримує менші платіжки за використану електричну енергію. Це перші результати енергоефективного проєкту «План дій сталого енергетичного розвитку для місцевого соціально-економічного розвитку: практичне впровадження плану дій сталого енергетичного розвитку у напрямку сталого, розумного та енергоефективного міського освітлення в м. Чернівці», який місто реалізувало за фінансової підтримки Європейського Союзу", - додали у пресслужбі.

За три роки реалізації проєкту в місті оновлена третина вуличного освітлення. Замінено майже чотири тисячі вуличних ламп на енергоефективні лед-світильники та модернізовано 88 км ліній електромереж та 32 вуличних шаф. Для нових світильників розроблено систему моніторингу: нові шафи керування забезпечать автоматичне вмикання/вимикання ліхтарів та в автоматичному режимі надсилатимуть дані щодо обліку електроенергії та інформацію про можливі несправності. У нічний час світильники будуть працювати з меншою потужністю – це дасть змогу заощадити ще більше електроенергії.

Читайте також: «Світло без ртуті»: у Тернополі триває модернізація вуличного освітлення

Окрім того, у трьох районах міста встановили 16 сонячних панелей, а також освітили 3 пішохідні переходи. Модернізації вуличного освітлення – це не тільки про підвищення рівня комфорту жителів, але і про економію електричної енергії.

За попередніми підрахунками, річне споживання енергії у порівнянні з базовою лінією зменшиться на 1 485 МВт-год або 62%. У грошовому еквіваленті фактична економія – 84 100 євро щорічно. Окрім того, впровадження світлодіодного вуличного освітлення дозволить скоротити викиди вуглекислого газу в Чернівцях більше, ніж на 506 тонни, – щорічний обсяг викидів від 324 нових автомобілів.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-