У Харкові за унікальними для України методами перевіряють якість лікарських засобів

У Харкові за унікальними для України методами перевіряють якість лікарських засобів

Фото
Укрінформ
У Науково-технологічному комплексі «Інститут монокристалів» НАН України за унікальними для країни методами перевіряють якість вітчизняних і зарубіжних лікарських засобів.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів заступник гендиректора наукової установи, кандидат хімічних наук Костянтин Бєліков.

Структурний підрозділ Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів, що пройшов атестацію в Державній службі України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, в Інституті монокристалів працює ще з 2013 року. Наразі ж Науково-дослідне відділення хімії функціональних матеріалів нашої установи отримало статус уповноваженого центру з контролю якості лікарських засобів (відповідний меморандум укладено між Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Національною академією наук України та Науково-технологічним комплексом «Інститут монокристалів» НАН України).

«За запитами Держлікслужби ми будемо перевіряти фармацевтичні препарати, отримані результати будуть брати до уваги при реєстрації нових засобів. Так само й імпортні препарати, які тільки хочуть вивести на ринок, перевіряються і проходять реєстрацію в Україні. Хоча фармацевтичні компанії мають серйозний контроль якості, навіть у них немає того унікального обладнання, яке є в нашій установі. Ми використовуємо метод ядерного магнітного резонансу, метод рентгенівської монокристальної і порошкової дифрактометрії, методи атомної спектрометрії», - розповів Бєліков.

Особливо важливим для контролю якості та при розробці нових препаратів є метод рентгенівської дифракції, котрий дозволяє прогнозувати біодоступність субстанції, зазначає вчений. Фактично метод показує, чому ліки різних виробників з однією і тією ж самою діючою речовиною можуть не мати терапевтичного ефекту.

«Певна діюча речовина, субстанція, може існувати в кількох модифікаціях, простіше кажучи, кристал речовини по-різному влаштований, і саме від його структури залежить, як діятиме речовина на наш організм. В одній модифікації – просто не розчиниться і взагалі не подіє, в іншій – буде ефективним. Ці переходи між модифікаціями слабко вивчені. Наше обладнання дозволяє визначити, чи все в препараті відповідає заявленим характеристикам і вимогам», - говорить Бєліков.

Читайте також: У Тернополі реалізують масштабний проєкт з поліпшення якості води

За його словами, українські компанії мають високий внутрішній контроль якості своїх препаратів, головною проблемою у фармсфері є фальсифікат.

Фото: Пресслужба Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-