«Куяльницький»: на Одещині планують створити національний природний парк

«Куяльницький»: на Одещині планують створити національний природний парк

Укрінформ
Кабінет Міністрів погодив проєкт указу Президента «Про створення національного природного парку “Куяльницький”, яким передбачено створення парку на території 10,8 тис. га в Одеській області.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як йдеться у пояснювальній записці до указу, створення НПП «Куяльницький» забезпечить збереження, відтворення і ефективне використання природних комплексів та об'єктів у басейні Куяльницького лиману, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність.

Також проєктом указу передбачено підтримати пропозицію Кабміну щодо утворення та забезпечення належного функціонування спеціальної адміністрації парку у сфері управління Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Уряд має забезпечити розробку положення про парк; надання йому в постійне користування 3,49 тис. га земель державної власності; проведення державної реєстрації речових прав на відповідні земельні ділянки; розроблення проєкту землеустрою з організації та встановлення меж території парку; розроблення і затвердження Проєкту організації території парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об’єктів.

Читайте також: Австрія активніше використовуватиме ліси для виробництва енергії

Куяльницький лиман - важливий рекреаційний і бальнеологічний об'єкт державного та світового значення. Він включений до списку 14 найцінніших лиманно-гирлових комплексів чорноморського регіону України, є родовищем лікувальних грязей та мінеральних вод. Біологічне різноманіття території представляє близько 800 видів судинних рослин, понад 200 видів птахів, 42 види ссавців, десятки видів амфібій та рептилій. Перелік рослин, що охороняються, містить 43 види з Європейського Червоного списку, 27 видів з Червоної книги України, 47 видів з Червоного списку Одеської області. Також територія має історично-культурну цінність: перші поселення в районі Куяльницького лиману датуються початком І тисячоліття до н.е., в околицях виявлено скіфські кургани та залишки грецького поселення ІІІ-ІV століть до н.е. Територія парку розташована в межах території Смарагдової мережі Європи.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-