Корисні властивості мигдалю

Корисні властивості мигдалю

Інфографіка
Укрінформ

Мигдаль зберігає в собі безліч корисних компонентів необхідних для здорового функціонування організму. Його вживання є ефективною профілактикою багатьох захворювань. Вважається, що він сприяє поліпшенню роботи мозку, нормалізації функціонування внутрішніх органів і стану всього організму. 

На сьогодні відомо близько 40 видів мигдалю, але найбільш поширеним являється мигдаль звичайний.

Мигдаль звичайний (Amygdalus communis L.) – гіллястий кущ або невелике дерево, яке плодоносить до 30-50 років, а середній період життя дерева – 130 років. Плоди – кістянки, які мають дерев’янисту кісточку та шкірястий оплодень. У кісточці міститься дві або одна насінина. 

Існують два види мигдалю: з солодким ядром (var. Dulcis) і з гірким (var. amara). У гіркому мигдалі високий вміст амигдаліна, що робить вживання його в їжу неможливим, але він має застосування в косметології та медицині. 

Де вирощують мигдаль у світі

Культивування мигдалю почалося ще до нашої ери. Його батьківщина – Близький Схід і прилеглі райони, включаючи Середземномор'я та Центральну Азію. Найбільші плантації мигдальних дерев розташовані в США, Іспанії, Італії, Ірані, Сирії, Марокко та Китаї. 

Де вирощують мигдаль в Україні

В Україні мигдаль росте у Криму і на узбережжі Чорного моря.

Чим корисний мигдаль

Солодкий мигдаль містить вітаміни В, В2, В5, В6, С, РР, Е, каротин, дубильні речовини, аспарагін  та  холін,  макро- і мікроелементи: кальцій, магній, натрій, залізо, марганець, мідь, барій та інші. Також жирну олію, білок, сахарозу, глюкозу, гумоподібні речовини, слиз, емульсин, ліпазу та інші ферменти. 

У жирній олії мигдалю солодкого та гіркого мітиться олеїнова, лінолева, пальмітинова та інші кислоти, а також фітостерин.

Споживають свіжим, підсоленим, підсмаженим, а також як прянощі при приготуванні різних виробів з тіста, шоколаду, солодощів, лікерів, надаючи їм тонкого смаку. 

Лікувальні властивості

- солодкий мигдаль сприяє нормалізації рівня артеріального тиску, поліпшення роботи серця і кровоносних судин;

- при недокрів'ї, астенії, після перенесених виснажливих хвороб;

- при затримці росту у дітей та як ліки від судомного кашлю;

- при підвищеній кислотності шлункового соку, виразці  шлунку;

- має жовчогінні властивості, зміцнює печінкову тканину;

- зменшує ризик розвитку онкозахворювань;

- знижує рівень «поганого» холестерину;

- поліпшує діяльності мозку;

- підвищує рівень гемоглобіну в крові.

Мигдалеву олію добувають холодним пресуванням ядер солодкого й гіркого мигдалю і застосовують при колітах, гастриті, як проносний засіб при запорах, а також як розчинник для препаратів, які використовують у вигляді ін'єкцій. Для зовнішнього застосування мигдалеву олію використовують при сверблячці і пролежнях. 

Рафіновану мигдалеву олію, одержану  гарячим пресуванням використовують, як харчовий продукт і в парфумерній промисловості, а нерафіновану олію – у миловарінні. 

З макухи солодкого мигдалю виготовляють мигдалеві висівки, які використовують у косметиці як засіб, що пом'якшує і очищає шкіру. А з макухи гіркого мигдалю виготовляють гіркомигдалеву воду, яка використовується як ефективний седативний засіб при бронхіальній астмі, кашлі, катаральному бронхіті, гастралгії, безсонні і як знеболюючий засіб. 

Мигдальне молоко застосовують при сверблячці, опіках і інших ушкодженнях шкіри, також покращує роботу мозку, позбавляє від печії і рекомендується для профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту. Як  косметичний засіб - при дифузному облисінні та для догляду за  шкірою  всіх типів.   

Не рекомендується вживати мигдаль

- при дерматитах;

- при тахікардії;

- при ожирінні;

- при індивідуальній непереносимості;

- схильним до алергії. 

Цікаві факти

- щорічно 16 лютого в США святкується Національний день мигдалю. Саме в середині лютого починають цвісти мигдалеві дерева;

- про мигдаль згадується в першій книзі Біблії: «мигдаль - це цінна їжа і користь для здоров'я..».

- в Англії жменя з п’яти мигдальними горішками вважається символом благополуччя, багатства і достатку;

- в Швейцарії прийнято класти мигдаль в пироги у святкові дні Різдва. Вважається, кому в шматочку пирога попадеться мигдаль, того очікує грошовий прибуток у новому році;

- вчені з Італії з’ясували, якщо регулярно вживати в їжу мигдаль то підвищується опірність організму до вірусних інфекцій, зокрема, грипу і застуди;

- мигдаль містить майже стільки ж білка, скільки пісне м’ясо – до 30%;

- найбільш цінною складовою мигдалю є олія – її вміст сягає 45% у гіркого і 62% у солодкого;

- експериментально вдалося довести, що мигдальний аромат сприяє пробудженню апетиту;

- мигдаль можна зберігати в холодильнику до півтора-двох років;

- близько 40% всього солодкого мигдалю йде на виробництво шоколаду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-