Гетьман, Легінь, Красень і Скарб: науковці Буковини вивели нові сорти волоського горіха

Гетьман, Легінь, Красень і Скарб: науковці Буковини вивели нові сорти волоського горіха

Фото
Укрінформ
Науковці Придністровської дослідної станції садівництва, що на Буковині, вивели чотири сорти скороплідного волоського горіха, які назвали Легінь, Гетьман, Красень і Скарб.

Про це буковинські селекціонери розповіли кореспондентові Укрінформу.

"Першим ми вивели сорт горіха, який назвали Легінь, його запатентували ще у 2016 році. А на сорти Красень і Гетьман ми отримали сертифікати торік. Останній сорт грецького горіха, який ми вивели і назвали Скарб, наразі проходить сортовипробування. Він зареєстрований в Інституті експертизи сортів і проходить формальну експертизу. Усі ці нові сорти є високопродуктивними, вони плодоносять не лише з верхівкових бруньок, а і на бокових гілках (латеральний тип). За рахунок цього урожайність зростає приблизно удвічі. Тому це дуже цінно для промислового вирощування горіхів", - розповідає заступниця директора з наукової роботи Придністровської дослідної станції садівництва Інституту садівництва НААН України Наталія Гаврилець.

Крім того, ці сорти мають невисокі крони дерев. За словами науковців, нинішня селекція спрямована саме на латеральний тип плодоношення та сорти, які б мали компактну крону. Це потрібно, щоб дерева було легше вирощувати, обробляти й доглядати.

Науковиця розповіла, що назви цим сортам придумують самі селекціонери залежно від того, який вигляд має той чи той сорт.

"Раніше нові сорти горіхів називали за територією, де знайшли той чи інший вид горіха. Зараз же назви новим сортам дають науковці, які їх вивели. Наші працівники дослідної станції роблять такі місцеві обстеження різних територій в області, шукають найкращі форми горіхів, вивчають плоди, дерева, роблять оцінку. А вже потім відібрані форми ми висаджуємо, досліджуємо, розмножуємо, і якщо вони підтверджують свої ознаки, які ми спостерігали у материнській формі, то виводимо нові сорти", - додала Наталія Гаврилець.

Читайте також: У теплиці житомирського вишу вирощують вісім сортів голландських тюльпанів

Характеристика нових сортів (за інформацією Придністровської дослідної станції):

Сорт «Гетьман» - характеризується стабільною врожайністю і стійкістю до марсонії - грибкового захворювання. Дерево сильноросле, утворює розлогу крону. Середня врожайність 50,4 кг/дер у 20-ти річному віці. Плоди дуже великі (20,2 г), ядро виділяється легко.

Сорт «Красень» - характеризується стабільною урожайністю і стійкістю до марсонії. Середня врожайність 25,9 кг/дер у 15-ти річному віці. Плоди великі (15,1 г), ядро виділяється легко.

Сорт «Легінь» - характеризується скороплідністю, помірною врожайністю, великими плодами та стійкістю до марсонії. Утворення плодів починається на 2-3 рік після садіння. Урожайність з маточного дерева віком 22 роки складає 48,7 кг. Плоди великі (19,7 г), ядро виділяється легко.

Сорт «Скарб» - проходить формальну експертизу в Українському Інституту експертизи сортів рослин з 2020 року. Дерево з компактною формою крони, з середньою масою ядра – 15,3 г. Ядро виділяється цілим та половинками. Стійкий до хвороб і шкідників.

Фото надані працівниками Придністровської дослідної станції

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-