Час збільшити допомогу Україні: Боррель назвав кроки, які має зробити ЄС

Час збільшити допомогу Україні: Боррель назвав кроки, які має зробити ЄС

Укрінформ
В умовах, коли Путін намагається нарощувати військовий тиск на Україну з метою досягнення власних політичних цілей, Євросоюз має залишатися єдиним, посилити та прискорити військову та фінансову допомогу для України.

Таке переконання сьогодні у Брюсселі на пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ висловив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Переважна більшість міністрів були дуже чіткими: зараз не той момент для послаблення підтримки для України, - навпаки, це момент, щоб збільшити та прискорити її. Щоб зробити це, ми маємо залишатися єдиними. Нам потрібно зміцнити нашу оборонну промисловість, допомогти Україні прискорити її власну оборонну промисловість. Ми маємо погодити 8-й транш (у 500 мільйонів євро – ред.) в рамках Європейського фонду миру, який все ще опрацьовується, та нове фінансування з ЄФМ у 5 мільярдів євро», - сказав Боррель.

Читайте також: Європейські експерти застерігають від зменшення підтримки України

Високий представник ЄС висловив сподівання, що лідери країн ЄС нададуть директивні політичні вказівки із виконання цих напрямків допомоги під час зустрічі наприкінці поточного тижня.

Віз зауважив, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який особисто взяв участь у роботі Ради міністрів ЄС, проінформував їх про поточний розвиток подій в Україні, яка наразі веде боротьбі відразу на двох фронтах – на військовому, з відбиття російської агресії, та у політичному вимірі, із здійснення реформ, необхідних для членства в ЄС.

«На військовому фронті Росія проводить перегрупування, мобілізує більше військ, отримує та виробляє більше військового обладнання. Перед зимою, для того, щоб висунути свою кандидатуру на президентство, Путін намагається надати новий імпульс власній війні в Україні. Минулої ночі, після певної паузи, Росія здійснила першу за минулі два місяці атаку балістичними ракетами проти Києва. Вони продовжують цілити в цивільних, в інфраструктуру, в експортну інфраструктуру. Ми маємо зробити все, щоб не дозволити путінській Росії перемогти, та продовжувати підтримувати Україну», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Європейська єдність не має бути зруйнована: Боррель закликає збільшувати допомогу для України

Він зауважив, шо на політичному напрямі, на шляху до членства в ЄС, Україна здійснила важливі реформи. Тож, як очікується, під час Європейської ради цього тижня лідери країн ЄС приймуть важливі рішення у цьому сенсі. Боррель наголосив, - Україна б’ється на полі бою, і в той же час українці самовіддано працюють, щоб досягати результату у реформах.

«Ми вже розпочали діалог та експертні консультації з Україною щодо майбутніх зобов’язань у сфері безпеки. Ми маємо надавати оперативну військову допомогу, але також працювати над передбачуваним та довгостроковим фінансуванням (для України)», - додав Боррель.

Читайте також: Рада ЄС на наступному засіданні обговорить посилення спроможностей ЗСУ - Боррель

Як повідомлялося, сьогодні в Брюсселі відбулася Рада міністрів ЄС із закордонних справ, в роботі якої взяв участь керівник зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба.

Європейські міністри провели координацію позицій країн-членів щодо відносин з Україною, зокрема, щодо початку переговорів про членство та виділення 50 мільярдів євро фінансової підтримки до 2027 року, а також щодо збільшення військової підтримки України. Ці питання наприкінці поточного тижня розглядатимуться на рівні глав держав та урядів країн ЄС, які зустрінуться у Брюсселі в форматі Європейської ради 14-15 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-