Вчені назвали нові терміни відновлення озонового шару Землі

Вчені назвали нові терміни відновлення озонового шару Землі

Укрінформ
Комісія ООН з наукової оцінки Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар заявила, що озоносфера Землі зможе відновитися за чотири десятиліття.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

«Дії щодо озону створюють прецедент для кліматичних дій. Наш успіх у поступовій відмові від хімікатів, що поглинають озон, показує нам, що можна і потрібно зробити — у терміновому порядку — для переходу від викопного палива, зменшення викидів парникових газів і, таким чином, обмеження підвищення температури», — сказав генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації й професор Петтері Таалас.

Читайте також: ООН: сила та безсилля процедур у контексті захисту довкілля

Очікується, що озоновий шар відновиться до рівня 1980 року до 2066 року над Антарктикою, до 2045 року над Арктикою та до 2040 року в решті світу.

Ця оцінка є останньою версією звіту, який публікується кожні чотири роки, щоб оцінити вплив Монреальського протоколу 1987 року, який заборонив речовини, що пошкоджують захисний шар Землі, створюючи ризик для людей і навколишнього середовища.

Водночас в ООН попереджають, що пропозиції щодо використання геоінженерії в атмосфері для зменшення глобального потепління шляхом рефракції більшої кількості сонячного світла в космос можуть мати непередбачені наслідки, включаючи затримку відновлення озону та поглиблення антарктичної озонової діри.

Читайте також: У Києві знову фіксують забруднене повітря, на правому березі радять не відчиняти вікна

Як відомо, озоносфера — шар атмосфери, у межах якого концентрація молекул озону у 10 разів вища, ніж біля поверхні Землі. Озоновий шар розташований в стратосфері на висоті від 15 до 35 км. Завдяки порівняно високій концентрації озону тут інтенсивно поглинається ультрафіолетова частина сонячної радіації. Тому озоновий шар має виняткове значення для розвитку життя на Землі, перешкоджає потраплянню на поверхню планети короткохвильового ультрафіолетового проміння, згубного для живих організмів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-