У Білорусі хочуть ліквідувати ПЕН-центр, який очолює Алексієвич

У Білорусі хочуть ліквідувати ПЕН-центр, який очолює Алексієвич

Укрінформ
Міністерство юстиції Білорусі подало позов до Верховного суду країни щодо ліквідації Білоруського ПЕН-центру, стосовно нього вже порушена цивільна справа.

Як передає Укрінформ, про це повідомила в Фейсбуці заступник голови ПЕН-центру Тетяни Нядбай.

У листі з суду йдеться, що за позовом Мін'юсту порушено цивільну справу. Адресатів також просять з'явитися на допит о 10 годині ранку 20 липня для підготовки до судового процесу (при тому, що лист прийшов в організацію тільки 22 липня).

Раніше в четвер стало відомо, що Білоруський ПЕН-центр, очолюваний нобелівським лауреатом Світланою Алексієвич, звинуватив владу в репресіях проти діячів культури. У звіті організації зазначається, що за перше півріччя нинішнього року зафіксовано понад 620 порушень по відношенню до представників культури, тобто вже трохи більше, ніж за весь попередній рік.

Читайте також: Алексієвич не змогла вилетіти з Берліна, в її речах шукали бомбу

ЗМІ повідомляють, що раніше міністерство юстиції подало аналогічний позов про ліквідацію Білоруської асоціації журналістів (БАЖ). 14 липня в офісі асоціації відбувся обшук, після чого приміщення опечатали. Були заморожені операції по рахунку БАЖ.

З 10-го липня в Білорусі у представників медіа, в редакціях, неурядових організаціях, у правозахисників відбулися понад 60 обшуків. Слідчий комітет пов'язав обшуки з підозрами в причетності до тіньових фінансових схем.

Загальна кількість політв'язнів в Білорусі на 22 липня, за даними ПЦ «Вясна», 579 осіб.

Читайте також: Тихановська у Вашингтоні закликала посилити санкції проти режиму Лукашенка

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі в серпні 2020 року почалися протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії. Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-