«Вони жартують?»: WSJ проаналізувала заяву США та Німеччини щодо Nord Stream 2

«Вони жартують?»: WSJ проаналізувала заяву США та Німеччини щодо Nord Stream 2

Укрінформ
У зовнішній політиці президента США Джо Байдена вимальовується тривожна картина: офіційні особи говорять жорстко, але після цього слідують доволі дрібні дипломатичні кроки.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в редакційній передовій статті впливового американського видання WSJ («Волл стрит джорнал») «Жорстка мова Байдена і мало дій».

Як один із прикладів видання наводить позицію адміністрації США щодо «Північного потоку-2».

«Барак Обама і Дональд Трамп виступали проти трубопроводу вартістю 11 мільярдів доларів, який може подвоїти обсяг природного газу, експортованого безпосередньо до Німеччини з Росії. Але адміністрація Байдена нині благословила завершення проєкту, подарувавши Володимиру Путіну велику стратегічну перемогу за рахунок енергетичної незалежності України та Європи», - ідеться в статті.

Читайте також: Після запуску «Північного потоку-2» зросте ризик військової агресії – Вітренко

Білий дім стверджує, що газопровід все одно буде збудовано і що головним пріоритетом має бути поліпшення відносин Америки з німцями. Водночас у спільній заяві США й Німеччини в середу Берлін пообіцяв запровадити санкції, «якщо Росія спробує використовувати енергію як зброю або вдасться до подальших агресивних дій проти України».

«Того дня ми могли чути, як у Кремлі реготали», - іронічно зазначає видання.

Читайте також: Єврокомісія готова обговорювати з Україною Nord Stream 2 – речник

Угоду не схвалять у Києві, який уже бореться проти російських нападів на свою територію, нагадують автори статті. Країна, ймовірно, втратить мільярди доларів у вигляді плати за транзит, оскільки російський природний газ ітиме іншим шляхом. У спільній заяві США й Німеччина кажуть, що попросять Росію продовжувати платити Україні. «Вони жартують?» - іронізує видання.

Надання ревізіоністській державі більшого впливу на європейську економіку не сприяє інтересам Сполучених Штатів, підкреслюють автори статті.

Читайте також: Меркель вважає «доброю» для України угоду Німеччини і США про Nord Stream 2

Офіційні особи, включаючи президента Байдена, вірять у силу дипломатії. Але м’яка дипломатія не здатна «нічого досягти проти рішучих ворогів з поганими намірами», зазначає WSJ.

"Північний потік-2" — це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюють у 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром". У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-