Німеччина введе санкції, якщо Росія використає Nord Stream 2 проти України - Bloomberg

Німеччина введе санкції, якщо Росія використає Nord Stream 2 проти України - Bloomberg

Укрінформ
Німеччина вчинить дії національного масштабу, якщо Росія намагатиметься використовувати газопровід “Північний потік-2” як енергетичну зброю проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg з посиланням на проєкт угоди щодо “Північного потоку-2”, який опинився в розпорядженні журналістів видання.

Згідно з документом, якщо Росія намагатиметься використовувати газ як зброю або здійснити агресію проти України, Німеччина вживатиме заходів як одноосібно, так і з залученням європейських партнерів, включаючи санкції щодо обмеження російського експорту енергії.

На думку журналістів, таке рішення канцлера ФРН Ангели Меркель може свідчити про певні поступки, адже раніше вона відмовлялася здійснювати незалежні кроки проти Москви щодо газопроводу, який проходитиме з Росії до Німеччини, називаючи його винятково комерційним проєктом.

Читайте також: Nord Stream 2 не повинен стати новим інструментом впливу Кремля – Держдеп

Як зазначає Bloomberg, у проєкті угоди США та Німеччина також зобов’язалися намагатися сприяти залученню інвестицій у розмірі 1 млрд доларів у так званий Зелений Фонд (Green Climate Fund), щоб сприяти переходу України до чистіших джерел енергії.

Журналісти зазначили, що Німеччина попередньо зобов'язується внести у фонд 175 мільйонів доларів.

Окрім цього, Німеччина призначить спецпосланника з фінансуванням у 70 мільйонів доларів для підтримки двосторонніх енергетичних проектів з Україною.

Насамкінець в угоді нібито прописані важелі впливу, які Німеччина буде використовувати для пролонгації угоди про транзит газу між Україною та Росією на термін до 10 років після закінчення її терміну дії у 2024 році. Попередньо, перемовини щодо цього розпочнуться не пізніше 1 вересня.

Коментарів із Кремля журналісти Bloomberg наразі не отримали.

Раніше в адміністрації США заявляли, що газопровід Nord Stream 2 не повинен стати новою зброєю чи інструментом впливу для Кремля.

Читайте також: Конгрес має відхилити будь-які домовленості США й ФРН щодо Nord Stream 2 – Каптур

Речник Державного департаменту США Нед Прайс підкреслив, що головною метою переговорів Сполучених Штатів з європейськими союзниками й партнерами щодо проєкту Nord Stream 2 є забезпечення того, «аби Росія не могла використовувати енергетичні потоки як зброю».

Очікується, що угода між США і Німеччиною щодо “Північного потоку-2” буде підписана у найближчі дні перед візитом Президента України Володимира Зеленського до США.

Як повідомляв Укрінформ, зараз у Києві перебуває з візитом радник Державного департаменту США Дерек Шолле, який обговорює, серед іншого, питання газопроводу Nord Stream 2 з українським керівництвом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-