Тихановська просила у Блінкена нових санкцій проти Лукашенка та його «дружків»

Тихановська просила у Блінкена нових санкцій проти Лукашенка та його «дружків»

Укрінформ
Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська під час зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, що відбулася у Вашингтоні в понеділок, просила про посилення санкцій проти режиму Лукашенка та допомоги на розвиток демократії у Білорусі.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це вона повідомила під час дискусії, організованої у вівторок Атлантичною радою США.

«Ми говорили про санкції, бо розуміємо, що вони можуть вплинути на поводження цього режиму і змусити його припинити репресії, звільнити політичних в’язнів і дати можливість для розвитку громадянського суспільства», - сказала Тихановська.

На зустрічі з Блінкеном ішлося про можливість запровадження секторальних санкцій, «тому що вони найпотужніші». «Вони будуть спрямовані проти підприємств, які належать дружкам і оточенню Лукашенка, які монополізували хімічну, нафтову, металургійну, деревообробну галузі Білорусі», - додала вона.

Також обговорювалася можливість розширення списку персональних санкцій щодо суддів, працівників КДБ Білорусі, пропагандистів, зазначила лідерка опозиції.

Читайте також: ЄС готовий застосувати нові санкції проти Лукашенка – Боррель

«У США є можливість включити тисячі осіб до цього санкційного списку», - сказала вона. За словами Тихановської, Блінкен пообіцяв, що докладе всіх зусиль, аби запровадити такі санкції.

Тихановська також поінформувала, що обговорювала з держсекретарем США «розслідування корупційних схем у Білорусі, таких, як контрабанда й торгівля людьми, і що потрібно для посилення тиску на режим».

За її словами, для розвитку громадянського суспільства Білорусь потребує «значної технічної, фінансової допомоги людям». Передусім тим, хто перебуває у Білорусі й розбудовує опозиційні інституції, політичним в’язням та їхнім родичам, засобам масової інформації, які змушені були виїхати за кордон, але продовжують свою роботу.

«Білоруси - скромні люди, але нам потрібно просити про допомогу, щоб вижити, побудувати стійке суспільство, - зазначила Тихановська. - І ми впевнені, що така допомога має бути набагато більша, ніж та, що надається зараз».

Читайте також: Тихановська у Вашингтоні закликала посилити санкції проти режиму Лукашенка

«Звичайно, ми говорили про майбутнє Білорусі», - додала вона. За її словами, країна продовжує перебувати в стані революції, а режим Лукашенка руйнує економіку, і «новому президентові після нових виборів доведеться все відновлювати».

Європейський Союз, зазначила білоруська опозиціонерка, уже розпочав розробку комплексного плану щодо Білорусі, який передбачає фінансову підтримку, своєрідний план Маршалла в перші роки після зміни влади - це слугує сигналом для білоруського бізнесу, який бачить альтернативу Лукашенкові.

Тихановська також наголосила, що не братиме участь у виборах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-