США висунули обвинувачення працівникам спецслужб Китаю за організацію кіберзлочинів

США висунули обвинувачення працівникам спецслужб Китаю за організацію кіберзлочинів

Укрінформ
США висунули обвинувачення чотирьом працівникам Міністерства державної безпеки Китаю за участь у глобальній кампанії комп'ютерного вторгнення з метою викрадення інтелектуальної власності та конфіденційної ділової інформації, зокрема досліджень інфекційних захворювань.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в заяві Міністерства юстиції США, поширеній у понеділок.

В документі ідеться про те, що троє обвинувачених були співробітниками Департаменту державної безпеки провінції Хайнань - підрозділу Міністерства державної безпеки Китаю. Зловмисники займалися зламом комп'ютерних систем десятків компаній, університетів і державних установ США і за кордоном у період з 2011 по 2018 рік.

Водночас обвинувачені та їхні спільники намагалися приховати роль китайського уряду в організації злочинів, створивши підставну компанію Hainan Xiandun Technology Development Co, яка діяла з Хайкоу провінції Хайнань.

У обвинувальному висновку стверджується, що троє співробітників МДБ відповідали за координацію та управління комп'ютерними хакерами й лінгвістами в підставних компаніях для проведення хакерських атак в інтересах Китаю. Ще один обвинувачений працював комп'ютерним хакером, який у рамках своїх посадових обов'язків створював шкідливі програми, зламував комп'ютерні системи іноземних урядів, компаній і університетів та керував іншими хакерами.

Читайте також: Штати залишають за собою право відповіді на кібератаки з Росії - Білий дім

Хакерська кампанія була спрямована проти США, Австрії, Камбоджі, Канади, Німеччини, Індонезії, Малайзії, Норвегії, Саудівської Аравії, Південної Африки, Швейцарії та Великої Британії. Серед її цілей були галузі авіації, оборони, освіти, охорони здоров'я, біофармацевтика, урядові структури і мореплавство. Викрадені комерційні таємниці та ділова інформація включали, зокрема, секретні технології, що використовуються для підводних апаратів та автономних транспортних засобів, спеціальні хімічні формули, обслуговування комерційних літаків, запатентовані технології в галузі генетики, а також дані щодо підтримки контрактів для китайських державних підприємств за кодоном (наприклад, масштабні проєкти з розвитку високошвидкісних залізниць). У науково-дослідних інститутах та університетах метою атак були дослідження інфекційних захворювань – лихоманки Ебола, MERS, ВІЛ/СНІДу, вірусу Марбург і туляремії.

Читайте також: Компанія Colonial Pipeline заплатила хакерам мільйонний викуп - Bloomberg

«Ці кримінальні обвинувачення ще раз підкреслюють, що Китай продовжує використовувати кібератаки для викрадення того, що виробляють інші країни, грубо ігноруючи свої двосторонні та багатосторонні зобов'язання. Масштаби і тривалість хакерських кампаній Китаю… нагадують нам про те, що жодна країна або галузь не перебувають у безпеці», - сказала заступниця генерального прокурора США Ліза Монако.

Згідно з обвинувальним висновком, щоб отримати доступ до мереж жертв, учасники злочинної групи надсилали шахрайські електронні листи, підкріплені фіктивними онлайн-профілями, з посиланням на доменні імена-двійники, які були створені для імітації доменів компаній. Також використовувалися численні набори шкідливих програм.

Названим особам висунуто обвинувачення у змові з метою вчинення комп'ютерного шахрайства, що передбачає максимальне покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі, а також у змові з метою здійснення економічного шпигунства, що передбачає максимальне покарання у вигляді 15 років ув’язнення.

Читайте також: Хакери поцупили дані понад 500 мільйонів користувачів Facebook

Діяльність обвинувачених спочатку була виявлена дослідниками безпеки приватного сектора. Розслідування проводилося спільно прокуратурою США Південного округу Каліфорнії, секцією контррозвідки та експортного контролю відділу національної безпеки й польовим офісом ФБР у Сан-Дієго.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-