США та Євросоюз звинуватили Китай у кібершпигунстві – хакери використали вразливість Microsoft

США та Євросоюз звинуватили Китай у кібершпигунстві – хакери використали вразливість Microsoft

Укрінформ
США та Євросоюз покладають на Китай відповідальність за підривну і дестабілізуючу діяльність у кіберпросторі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві пресслужби Білого дому і декларації високого представника ЄС, оприлюдненій на сайті Європейської ради.

«Сполучені Штати та країни всього світу покладають на Китайську Народну Республіку відповідальність за підривну і дестабілізуючу поведінку в кіберпросторі, яка становить серйозну загрозу нашій економічній і національній безпеці», - підкреслюється в заяві Білого дому.

У ній, зокрема, наголошується, що Міністерство державної безпеки (МДБ) КНР сприяло створенню системи злочинних хакерів-контрактників, які здійснюють спонсоровані державою кіберзлочини.

Офіційно підтверджено, що хакери МДБ Китаю використовували вразливість Microsoft Exchange Server для масштабної операції з кібершпигування, внаслідок якої були зламані тисячі комп'ютерів і мереж, ідеться в повідомленні. Як свідчить обвинувальний висновок щодо трьох співробітників МДБ і одного з їхніх хакерів-контрактників, оприлюднений сьогодні Міністерством юстиції, Сполучені Штати накладатимуть санкції на кіберзлочинців КНР за їхню безвідповідальну поведінку в кіберпросторі.

Читайте також: Білий дім назвав злом Microsoft Exchange загрозою національним інтересам США

Зазначається, що хакери-контрактники МДБ Китаю завдали державам і бізнесу мільярди доларів збитків у вигляді викраденої інтелектуальної власності, вимагань та підриву зусиль із захисту мереж.

Сполучені Штати працюють з партнерами та союзниками над протидією кіберзлочинності, зазначається в заяві. «Ми також надаємо підтримку країнам, які прагнуть нарощувати свій потенціал для захисту мереж, розслідування та вжиття заходів впливу щодо зловмисних суб'єктів кіберпростору, а також для участі в міжнародних обговореннях кіберполітики», - ідеться в повідомленні.

Державний департамент США закликав усі держави, які прагнуть стабільності в кіберпросторі, приєднатися до цих зусиль.

Читайте також: Microsoft звинувачує Китай в кібератаках електронною поштою

Європейський Союз у свою чергу закликав Китай вжити необхідні заходи, щоб зупинити шкідливі кібернетичні атаки, які завдають шкоди економіці, безпеці ЄС та всього європейського суспільства.

«Сьогодні ЄС та його держави-члени разом із партнерами фіксують шкідливу кібердіяльність, яка суттєво впливає на нашу економіку, безпеку, демократію та суспільство в цілому. За оцінкою ЄС та його держав-членів, ці зловмисні кіберзаходи здійснені з території Китаю», - йдеться у декларації високого представника ЄС.

Як зауважив високий представник ЄС, порушення роботи та компрометація серверу Microsoft Exchange підриває безпеку та стабільність тисяч комп’ютерів та мереж по усьому світу, включаючи країни-члени та інституції ЄС, робить їх вразливими до хакерських дій. Така безвідповідальна та шкідлива діяльність призводить до ризиків у сфері безпеки та суттєвих економічних втрат для урядових інституцій та приватних компаній, системно вражає безпеку та економіку усього суспільства.

Читайте також: РНБО попереджає про високий рівень кіберзагроз через вразливість Microsoft Exchange

«Ми також виявили шкідливі кібернетичні дії, які мали суттєвий ефект, проти урядових інституцій та політичних організацій в ЄС та в його країнах-членах, а також проти ключових об’єктів промисловості ЄС. Ці дії можуть бути пов’язані із групами хакерів, відомими як Advanced Persistent Threat 40 та Advanced Persistent Threat 31 (Посилена постійна загроза – ред.), та були здійснені з території Китаю з метою шахрайства у сфері прав інтелектуальної власності та шпіонажу», - наголошується у Декларації.

ЄС та всі країни-члени рішуче засудили такі ворожі кібернетичні дії, які суперечать нормам відповідальної поведінки держав, що були визнані всіма країнами-членами ООН. «Ми продовжуємо закликати владу Китаю дотримуватися цих норм та не дозволяти використовувати свою територію для шкідливих кібернетичних дій, здійснити всі належні та обґрунтовані заходи і кроки для виявлення, розслідування та вирішення цієї ситуації», - наголосив високий представник ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-