Повінь у Німеччині: З раю до пекла

Повінь у Німеччині: З раю до пекла

Укрінформ
Природа мститься за людську діяльність, яка змінює клімат

Фото та відео, які надходять із постраждалих від повені регіонів Німеччини від минулого четверга, не можуть залишити байдужими.

Фото: AJ+
Фото: AJ+

«Сюрреалістичні, моторошні картини», – схарактеризувала побачене на власні очі в комунах Шульд і Аденау землі Райнланд-Пфальц канцлер ФРН Ангела Меркель. «У німецькій мові бракує слів, щоб описати спричинене тут спустошення», – сказала вона під час відвідання місця трагедії у неділю.

Фото: Steffen Seibert
Фото: Steffen Seibert

Кількість жертв приголомшує. На момент підготовки цього матеріалу загиблих було 160, і ця цифра може бути не остаточною, адже кілька десятків людей і досі вважаються зниклими безвісти. Рідні моляться, щоб їх близькі опинилися в ситуації, коли просто не можуть потелефонувати і сказати, що живі: без зв’язку із зовнішнім світом залишаються ще кілька населених пунктів. Але надій на такий розвиток подій небагато.

Трупи знаходять у підвалах домівок: люди кинулися рятувати від води припаси та якісь речі, а потім просто не змогли вибратися – тонни води, яка за лічені хвилини обрушилася з небес або з річок, які майже миттєво перетворились на бурхливі потоки, заблокували входи та виходи. Автомобілі, які витягують із річок, перевіряють на наявність у них тіл.

Фото: dpa
Фото: dpa

Першою жертвою дводенного «армагеддону» став житель Саксонії, який намагався захистити свій дім і був підхоплений потоком та зник. Його, здається, не знайшли й досі. Наступного дня почали надходити страшні новини із зовсім іншого регіону Німеччини, заходу. Негода завдала удару по двох федеральних землях – Райнланд-Пфальц (там лише в одному окрузі Арвайлер загинули понад 110 людей) і Північний Рейн-Вестфалія. На вихідні – черговий удар, цього разу знову по Саксонії, причому, найбільш мальовничій її частині – району Саксонська Швейцарія на кордоні з Чехією, а також по Баварії в районі Альп.

В усіх чотирьох землях найбільш постраждалі – курортні містечка, розташовані поблизу гір та річок. Казкові, «iграшкові» німецькі селища перетворилися на руїни.

Фото: DPA
Фото: DPA

Неймовірні кадри, коли по ще донедавна тихій вуличці маленького містечка вода несе, мов тріски, важкі (й дорогі) автомобілі, нагромаджує їх у піраміди, як ламає, мов коробку з сірниками, будівельний житловий контейнер і затягує цю грудку металу у прохід під мостом над неспішною в інші часи річкою. Повністю зруйновані будинки, знищені сади. 600 км залізничних трас і 80 зупинок поїздів пошкоджені. Десятки кілометрів автодоріг є наразі непроїзними.

Фото: DPA
Фото: DPA

Картини з постраждалих районів можна порівняти з тим, які були в японській Фукусімі після цунамі.

ПОЛІТИКИ І ПЕРЕГОНИ

Природне лихо обрушилося на країну в розпал передвиборчої кампанії.

Кандидати від консервативного блоку ХДС/ХСС Армін Лашет і СДПН Олаф Шольц перервали свої виборчі тури країною і поїхали в постраждалі регіони.

Фото: EPA
Фото: EPA

Лашет є прем’єр-міністром землі Північний Рейн-Вестфалія, другої найбільш постраждалої. За два місяці, що залишилися до парламентських виборів, йому треба зробити багато для забезпечення нормалізації життя.

Армін Лашет / Фото: PA/Geisler-Fotopress
Армін Лашет / Фото: PA/Geisler-Fotopress

Шольц – віцеканцлер і міністр фінансів. Уже в середу відбудеться засідання уряду, на якому він представить плани короткострокової негайної допомоги, середньострокові завдання та програму відбудови на довгострокову перспективу. Плани затвердять без довгих дискусій.

Для обох політиків ці напружені тижні стануть як викликом, так і можливістю продемонструвати виборцям свої здібності як кризових менеджерів. Багато подій останніх років і місяців свідчать, що саме таких менеджерів, кризових, потребують держави.

Олаф Шольц / Фото: dpa
Олаф Шольц / Фото: dpa

Перший «мінус у карму» вже встиг отримати Армін Лашет. Телеканали підловили кадри, коли він сміється на задньому плані в момент сповненого співчуття виступу федерального президента Франка-Вальтера Штайнмаєра, який відвідав постраждале містечко Ерфштадт у Північному Рейні-Вестфалії. Лашет вибачився, але його політичні противники, зокрема, есдеки, встигли скористатися неприємним моментом.

Фото: EPA
Фото: EPA

«Зеленим» природна катастрофа грає на руку, хоч як цинічно це звучить. За три дні їх рейтинг зріс на відсоток.

Деякі політики, зокрема, ліберали з Вільної демократичної партії, говорять про те, що можна було взагалі перенести парламентські федеральні вибори…

КЛІМАТИЧНА СКЛАДОВА

За останні 100 років у Німеччині сталося 6 великих повеней і безліч повеней меншого масштабу. Останніми роками повені та посухи виникають частіше. Посуха 2008 року стала найсильнішою за десятиліття, нинішня повінь – можливо за останнє століття. Природні катаклізми стають дедалі більш «екстремальними».

Фото: DPA
Фото: DPA

Те, що такі природні катаклізми є результатом змін клімату, розуміють не лише в партії «Зелених».

Природозахисний рух Friadys for Future негайно виступив із заявою про те, що «ось нас ніхто не хотів слухати, а ми всіх попереджали».

Багато питань виникає також у пересічних німців, і народ вимагає відповідей від політиків. Зокрема від Арміна Лашета, за час прем’єрства якого чимало було зроблено для розвитку економіки промислового, вугільного Рурського регіону, але далеко не все із цього – на користь екології. Тепер він заявляє, що треба активніше захищати екологію, адже «природа не дає відстрочок».

За словами прем’єр-міністра Райнланд-Пфальца Малу Драєр, за останні роки в протипаводкові заходи в її землі було інвестовано 1,2 млрд євро. «Але з таким масштабом ми ще не стикалися – моментальний вибух води», – сказала політик і також констатувала, що треба робити ще більше.

Ангела Меркель нагадала, що ФРН зобов’язалась стати кліматично-нейтральною державою до 2045 року, на 5 років раніше, аніж ЄС загалом. «Ми маємо бути більш швидкими в боротьбі зі змінами клімату», – назвала Меркель один з уроків нинішньої повені.

Фото: dpa
Фото: dpa

У регіонах у басейнах великих річок, таких як Рейн або Дунай, запобіжних заходів вживають постійно. Але ж спрацьовують вони не завжди. Цього разу через відключення електроенергії навіть не вдалося вчасно попередити людей. Щоправда, вода прибувала так швидко, що часу відреагувати фактично не було, адже основну біду принесли не великі водні артерії, а маленькі річки, і потужність злив була надзвичайною – в деяких місцях за добу випала двомісячна норма опадів.  

УСІМ СВІТОМ 

На допомогу постраждалим прийшли не лише пожежні, двоє з яких загинули (до речі, в Німеччині практично всі пожежні команди – добровільні). Допомагає поліція, служба технічної допомоги, майже 900 солдатів Бундесверу з танками та іншою технікою; американські військові, бази яких розміщені в Райнланд-Пфальці. Допомагають інші землі, які надіслали, зокрема, трактори для розчистки вулиць. Гастрономи годують тих, хто залишився без даху над головою та засобів існування; сусіди допомагають одне одному.

Фото: АА
Фото: АА

Звідусіль надходять пожертви. Футбольний клуб «Борусія Дортмунд» запропонував провести благодійний матч.

Центральний уряд обіцяє виділити «без бюрократії» не менше 300 млн євро екстреної допомоги. Програма ж відбудови потребуватиме мільярдів. І довгих місяців.

Водночас виявилися й огидні риси людей. Так, поліція застерігає від «туризму катастроф», адже знайшлося чимало бажаючих приїхати в постраждалі регіони, але зовсім не для того, щоб допомогти, а заради того, щоб “заселфитися” – зняти фото й відео трагедії та викласти їх у соцмережі. Окрім того, відкрито кілька проваджень за фактами мародерства – багато домівок залишилися порожніми, людей екстрено евакуйовували, або вони самі тікали та нічого не взяли з собою.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Метеорологи не прогнозують ближчим часом таких великих опадів. Але на місце одного кошмару, страху за своє життя, наступає усвідомлення масштабу матеріальних втрат. Чимало людей умить залишилися реально без усього, що мали. «Ми не впізнаємо місця, де жили», – поділилася прем’єр Малу Драєр. Бургомістр Шульда, далеко не молодий Гельмут Лузі – заплакав.

Фото: AJ+
Фото: AJ+

«Ми повинні діяти швидко, але нам буде потрібно багато терпіння», – сказала Меркель, яка стояла з ними поруч. Вона пообіцяла відвідати регіон, де сталося мініцунамі, у серпні.

Ольга Танасійчук, Берлін

Перше фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-