Клей із отрути змії може зупиняти кровотечу за секунди

Клей із отрути змії може зупиняти кровотечу за секунди

Дослідження
Укрінформ
Дослідники з університетів Західного Онтаріо, Манітоби у Канаді та Шаньтоу у Китаї використали фермент згортання крові з отрути змій для розробки хірургічного клею, стійкого до крові, який ущільнюється під впливом яскравого світла.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє New Atlas.

Зазначається, що активним інгредієнтом в отруті змії є батроксобін (також відомий як рептілаза) — фермент згортання крові з отрути списоголових змій. Учені давно використовують його для лікування кровотечі під час операцій, і кілька років тому його змішували з гідрогелем з нановолокна, щоб зробити ін’єкційну «пов’язку». Для нового дослідження вчені додали батроксобін у модифікований желатин, щоб зробити своєрідний хірургічний клей. Ідея полягає в тому, що його можна було б упакувати в невелику тубу для аптечок для екстреного використання.

«Після травмувань та екстрених кровотеч цей суперклей можна нанести, просто стискаючи трубку і розмістивши над нею світло протягом декількох секунд, — пояснив Кібрет Мекуанінт, провідний автор дослідження. — Навіть ліхтарик смартфона впорається з цією справою».

Читайте також: Білок з отрути павука допомагає рятувати людей з інсультами

Команда випробувала суміш на щурах з глибокими порізами шкіри, розривом аорти та пошкодженнями печінки, і їм вдалося закрити рани протягом 45 секунд, зменшивши втрату крові приблизно на 78 відсотків. Міцність скріплення в 10 разів більша ніж фібринового клею, що у широкому вжитку в медицині.

Дослідники кажуть, що винахід можна застосувати під час хірургічного втручання замість накладання швів, або упакувати у невелику трубочку для аптечок, що використовуються медиками швидкої допомоги та солдатами.

Фото:ammmit/Depositphotos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-