Білок з отрути павука допомагає рятувати людей з інсультами

Білок з отрути павука допомагає рятувати людей з інсультами

Дослідження
Укрінформ
Науковці з Австралійського університету Квінсленда під час експериментів на щурах виявили, що введення білка з отрути воронкоподібних павуків після інсульту значно зменшує пошкодження мозку, навіть якщо його ввести через тривалий час після початку гострого порушення мозкового кровообігу.

Про це повідомляє Укрінформ з посилання на New Atlas.

«Ми виявили, що цей невеликий білок Hi1a надзвичайно зменшує пошкодження мозку, навіть якщо ввести його через вісім годин після початку інсульту. Команда також протестувала Hi1a на клітинах серця, оскільки, як і мозок, серце є одним з найбільш чутливих органів в організмі до втрати кровотоку та нестачі кисню», — сказав професор Гленн Кінг.

Вчені випробували препарат на серцевих клітинах людини, на яких вони змоделювали стрес від серцевого нападу. Дослідники встановили, що препарат блокує те, що називається «сигналом смерті», який зазвичай поширюється по клітинах серця під час нападу.

«Після серцевого нападу приплив крові до серця зменшується, що призводить до нестачі кисню у серцевому м'язі. Нестача кисню призводить до того, що клітинне середовище стає кислим і надсилає повідомлення про загибель клітин серця», — пояснив автор дослідження Натан Палпант.

Hi1a блокує кислоточутливі іонні канали в серці, що перешкоджає передачі сигналу про смерть і дозволяє більшій кількості серцевих клітин вижити. Поки що немає доступних препаратів, які блокують так званий сигнал смерті, і в клінічному застосуванні немає препаратів, які б рятували орган від цього пошкодження після серцевого нападу.

Читайте також: У Китаї виявили п’ять нових видів павуків

Як зазначив Кінг, лікарі швидкої допомоги можуть вводити Hi1a постраждалим від серцевого нападу, що дійсно змінить наслідки серцевих захворювань. Це особливо важливо у сільських та віддалених районах, де пацієнти можуть перебувати далеко від лікарні і коли важлива кожна секунда.

Крім того, щоб потенційно врятувати життя жертв серцевого нападу, препарат також можна використовувати, щоб «виграти час» на трансплантацію органу за рахунок збільшення виживання клітин серця. Це може дати вирішальні додаткові хвилини для транспортування життєздатного серця після того, як воно перестане битися, і збільшити шанси на успішну трансплантацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-