Як Росія «психічно нестійкого» та «перспективного» Трампа до президентства вела

Як Росія «психічно нестійкого» та «перспективного» Трампа до президентства вела

Укрінформ
До рук журналістів The Guardian потрапили «кремлівські» документи про втручання РФ у вибори в США у 2016 році

22 січня 2016 року на закритій нараді Ради безпеки РФ, де зібралося вище керівництво країни, російський лідер Володимир Путін погодив секретну операцію, що мала на меті «всіма можливими засобами» забезпечити перемогу кандидата у президенти США Дональда Трампа. Трьом російським спеціальним службам було наказано знайти практичні шляхи для підтримки Трампа, подальше президентство якого, на думку Росії, допоможе здійснити стратегічні цілі Москви, серед яких "соціальні заворушення" у США та послаблення переговорних позицій американського президента.

У розпорядження британського видання The Guardian потрапили секретні документи із цієї спецзустрічі в Кремлі, на основі яких журналісти написали статтю «Кремлівські документи, схоже, свідчать про план Путіна посадити Трампа у Білий Дім».

Укрінформ пропонує читачам фрагменти зі статті британських журналістів.

ЗУСТРІЧ У КРЕМЛІ ВИЗНАЧИЛА ПЛАН ВТРУЧАННЯ В ДЕМОКРАТІЮ США У 2016 РОЦІ

The Guardian пише, що сумнівів у проведенні наради в Кремлі, де було представлено документи про підтримку Трампа на виборах, немає.

Так, 22 січня 2016 року, згідно з повідомленням на офіційному сайті президента РФ, Володимир Путін провів нараду з постійними членами Радбезу, а саме з тодішнім прем’єр-міністром Дмитром Медведєвим, головою Державної думи Сергієм Наришкіним, керівником адміністрації президента Сергієм Івановим. Серед учасників наради були керівники російських спецслужб, а саме міністр оборони, відповідальний в тому числі за російське ГРУ Сергій Шойгу, тодішній очільник служби зовнішньої розвідки Михайло Фрадков та директор Федеральної служби безпеки Олександр Бортніков. Був присутнім і секретар Ради Безпеки РФ, колишній директор ФСБ Микола Патрушев.

Згідно з порядком денним, на нараді Путіна з представниками Радбезу обговорювали поточні соціально-економічні питання, ситуацію на світових ринках, а також загострення внутрішньополітичної обстановки в Молдові.

Насправді, як свідчать документи, отримані журналістами, «справжньою, прихованою метою Ради безпеки було обговорення конфіденційних пропозицій, сформульованих аналітичною службою президента у відповідь на санкції США проти Москви».

Видання зазначає, що автором документів, ймовірно, є Володимир Симоненко – начальник експертного управління Кремля, яке забезпечує Путіна аналітичними матеріалами та звітами, у тому числі на тему зовнішньої розвідки.

Як ідеться в документах, 14 січня 2016 року Симоненко представив висновки та рекомендації своєї команди на трьох сторінках, за результатами яких через два дні Володимир Путін доручив тодішньому керівнику зовнішньополітичного управління Олександру Манжосіну скликати закритий брифінг Ради національної безпеки.

Повідомляється, що метою цього стало подальше вивчення документа, а Манжосіну дали п'ять днів, щоб «усе влаштувати».

«Що було сказано на другому поверсі будівлі Сенатського палацу в Кремлі, невідомо. Але президент та співробітники спецслужб, схоже, підписали міжвідомчий план втручання в демократію США за участі багатьох спецслужб, викладений у форматі виправданої самооборони».

«ПСИХІЧНО НЕСТІЙКИЙ» І «ПЕРСПЕКТИВНИЙ» ТРАМП

На момент зустрічі в Кремлі у січні 2016 року американський мільярдер Дональд Трамп був лідером у виборчих перегонах від Республіканської партії.

У звіті під грифом «Секретно», покладеному на стіл Володимира Путіна з номером 32-04/вд, Трампа називають «перспективним» кандидатом.

Також надається коротка психологічна оцінка Трампа, якого характеризують як "імпульсивну, психічно нестійку та неврівноважену особистість, яка переживає комплекс неповноцінності".

Окрім того, журналісти запевнили, що в документах із Кремля є очевидне підтвердження наявності у російських спецслужб компромату або потенційно компрометуючих матеріалів щодо майбутнього президента, зібраних із попередніх "неофіційних візитів Трампа на територію Російської Федерації".

Так, документи апелюють до "певних подій", які відбулися під час поїздок Трампа до Москви. Членам Ради безпеки пропонується ознайомитися з ними детальніше в додатку п'ятому, пункті п'ятому, зазначається в документі. Але самого додатку журналістам The Guardian побачити не вдалося, тому незрозуміло, про що саме в ньому йдеться.

"Критично важливо використати всі можливі сили, щоб полегшити його [Трампа] обрання на пост президента США", – йдеться в документах.

Зазначається, що це допомогло б втілити улюблений Росією "теоретичний політичний сценарій", у ході якого перемога Трампа "безумовно призведе до дестабілізації соціально-політичної системи США" і засвідчить передбачуваний сплеск прихованого невдоволення в суспільстві.

Фото: news-front.info
Фото: news-front.info

КРЕМЛІВСЬКІ ДОКУМЕНТИ ЯК СВІДЧЕННЯ ОДНІЄЇ З НАЙСМІЛИВІШИХ ШПИГУНСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ ХХІ СТОЛІТТЯ

За словами журналістів, у кремлівських документах визначаються різні кроки, які Москва може зробити у відповідь на нібито ворожі дії Вашингтона, а також окреслюються деякі, на думку Кремля, слабкі сторони США.

«Сюди входять "поглиблення політичної прогалини між лівими та правими", "медіа-інформаційний" простір США та настрої проти політичної еліти за правління президента Барака Обами».

Зазначається, що в документах не була згадана суперниця Трампа в 2016 році Гіларі Клінтон.

Натомість пропонується використовувати засоби масової інформації для підриву діяльності провідних політичних діячів США.

The Guardian наголошує, що є пункти про те, як Росія може занести в американське суспільне життя «медіа-віруси», які можуть стати «самоокупними та самовідтворюваними».

«Це могло б змінити масову свідомість, особливо в певних групах», – ідеться в документах.

Як зазначається, після зустрічі, згідно з окремим документом, що вийшов, Путін видав указ про створення нової таємної міжвідомчої комісії. Її нагальним завданням була реалізація цілей, викладених у «особливій частині» документа № 32-04\вд.

Повідомляється, що до складу нового робочого органу входили Шойгу, якого призначили головою комісії, Фрадков та Бортніков. Їм доручили «якнайшвидше вжити практичних заходів проти США». Це було виправдано міркуваннями національної безпеки та відповідно до федерального закону 2010 року 390-ФЗ, який дозволяє раді формулювати державну політику з питань безпеки.

«Згідно з документом, кожному шпигунському агентству було відведено свою роль. Міністру оборони було доручено координувати роботу підрозділів та служб. Шойгу також відповідав за збір і систематизацію необхідної інформації та за "підготовку заходів щодо дії на інформаційне середовище об'єкта" – наказ, який, здається, був націлений на злам чутливих американських кіберцілей, визначених Службою зовнішньої розвідки (СВР)».

Водночас, СВР було наказано зібрати додаткову інформацію для підтримки діяльності комісії, а ФСБ доручили контррозвідку. Путін схвалив документ від 22 січня 2016 року, а його канцелярія поставила на ньому печатку.

В указі йдеться, що заходи набувають чинності негайно після підписання. Керівникам розвідувальних служб дали трохи більше тижня і наказали представити конкретні ідеї до 1 лютого.

«Написані бюрократичною мовою, ці документи, як видається, дозволяють безпрецедентно зазирнути у зазвичай прихований світ ухвалення рішень російським урядом», – пишуть журналісти.

Вони нагадують, що Путін неодноразово заперечував звинувачення у втручанні в західну демократію. Втім, документи суперечать цьому твердженню, запевняють в The Guardian.

«Вони (документи – ред.) свідчать, що президент, його офіцери-шпигуни та міністри були тісно залучені в одній із найважливіших і найсміливіших шпигунських операцій 21 століття: змові з метою посадити "психічно нестійкого" Трампа в Білий дім», – вважають журналісти.

За їхніми словами, у документах викладено дорожню карту того, що насправді сталося у 2016 році.

Так, через кілька тижнів після засідання Ради безпеки – хакери ГРУ здійснили атаки на сервери Демократичного національного комітету США (DNC) і згодом оприлюднили тисячі приватних листів, намагаючись завдати шкоди передвиборчій кампанії Гіларі Клінтон.

Як прокоментували журналістам The Guardian дипломатичні джерела, документи висвітлюють принципи роботи російської розвідки, яка робить значний акцент на формуванні профілю об’єкта з врахуванням його психологічних особливостей. «Москва виграє найбільше від перемоги республіканців, йдеться в документах. Це може призвести до "соціального вибуху", який, у свою чергу, послабить президента США. Це підкреслює, що перемога Трампа матиме міжнародні переваги. Путін міг би підпільно домінувати на будь-яких двосторонніх американсько-російських переговорах, підривати переговорну позицію Білого дому та впроваджувати сміливі зовнішньополітичні ініціативи від імені Росії», – йдеться у статті з посиланням на дипджерела.

Є у документах теми, що не стосуються Трампа. Зазначається, що санкції, введені США після анексії Криму Росією в 2014 році, сприяли внутрішній напруженості. Резюмується, що Кремль вимушений шукати альтернативні шляхи залучення ліквідності в російську економіку.

Окрім цього, документи рекомендують переорієнтувати торгівлю та експорт вуглеводнів на Китай. У центрі уваги Москви, як ідеться в документах, має бути вплив на США та країни-сателіти, щоб вони повністю відмовилися від санкцій або послабили їх.

Фото: Дмитрий Азаров / Коммерсантъ
Фото: Дмитрий Азаров / Коммерсантъ

РЕАКЦІЯ НА ВИТІК КРЕМЛІВСЬКИХ ДОКУМЕНТІВ

Журналісти The Guardian зазначили, що західні розвідувальні служби, швидше за все, знають про кремлівські документи вже протягом кількох місяців і ретельно їх вивчають.

У самому Кремлі на запит про коментарі стосовно документів відповіли очікувано зневажливо. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков назвав ідею про зустріч російських лідерів із нібито метою підтримати Трампа у 2016 році «чудовим кримінальним чтивом».

У пресслужбі Дональда Трампа теж не здивували. Речниця колишнього президента Ліз Харрінгтон назвала інформацію про витік кремлівських документів «відразливою» та «фейковою».

Утім, незалежні експерти, яким видання показало документи, запевнили їхню справжність. «Документи, які побачили The Guardian, представляють собою серйозний та рідкісний витік із Кремля», – резюмується у статті.

Підготувала Олександра Федорчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-