Лукашенко дозволив вводити режим НС та залучати армію на «масових заворушеннях»

Лукашенко дозволив вводити режим НС та залучати армію на «масових заворушеннях»

Укрінформ
Олександр Лукашенко підписав Закон "Про зміну законів щодо захисту суверенітету та конституційного ладу", яким у разі "масових заворушень" дозволено запроваджувати режим надзвичайного стану і використовувати збройні сили.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на офіційний сайт Лукашенка.

Як зазначається, згідно з Конституцією і цим законом, підставою для запровадження надзвичайного стану (крім стихійних лих і катастроф) є наявність масових заворушень.

Також у законі конкретизується, що до заворушень належать спроби насильницької зміни конституційного ладу, захоплення або присвоєння влади, збройне повстання, масові заворушення, міжнаціональні та міжконфесійні конфлікти, що супроводжуються насильницькими діями, які створюють безпосередню загрозу життю та безпеці громадян.

Читайте також: ЄС готовий застосувати нові санкції проти Лукашенка – Боррель

Новим законом також уточнюється перелік можливих надзвичайних заходів та тимчасових обмежень, що застосовуються у разі запровадження надзвичайного стану. Серед них - призупинення випуску та розповсюдження продукції ЗМІ (включаючи іноземні), встановлення особливого порядку акредитації журналістів, обмеження доступу до інтернет-ресурсів і мережевих видань.

Крім цього, розширюється коло силових органів, що залучаються до забезпечення режиму надзвичайного стану, за рахунок включення до їх числа воєнізованих організацій. Серед них - сили і засоби МНС, Слідчого комітету, Державного комітету судових експертиз та Департаменту фінансових розслідувань та Збройних Сил.

Читайте також: Путін і Лукашенко домовилися обійти санкції Євросоюзу та США

Зокрема, Збройні Сили наділяються додатковими завданнями. Це боротьба з тероризмом, охорона громадської безпеки, припинення масових заворушень, забезпечення безпеки осіб та об'єктів, що охороняються.

Як повідомлялося, у Білорусі у серпні 2020 року розпочалися протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Лукашенка. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії. Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-