Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Мета Росії – припинення існування України

Мета Росії – припинення існування України

Укрінформ
І компромісів тут нема

 Я прочитав півсотні чи більше постів різних авторів про статтю Путіна – від хвацького тролінгу до спроб лексикологічного аналізу, від критики історичних міфів до конспірологічних теорій кремлівських коридорів.

 Вважаю, що ні тролінг, ні аналіз, ні критика, ні конспірологія тут не потрібні.

 Цей пост – найкраще з того, що я читав.

Олександр Сушко:

- Статтею про «єдиний народ» Путін максимально спростив питання кваліфікації суті російсько-українського конфлікту. Віднині це остаточно – не про шмати території, не про контроль за ресурсами, не про Мазепу-Бандеру, не про чергове глобальне протистояння РФ з вічно «загниваючим Заходом». Віднині це офіційно – екзистенційний конфлікт про право народу навіть не на незалежність, а на існування.

Буття цілого народу заперечується із застосуванням псевдоісторичної ахінеї – що ж, цей виклик має бути прийнятий, тепер уже без сподівань на ситуативність політичної кон’юнктури. Це надовго.

Відстоювати справжність свого «я», коли хтось його прямолінійно заперечує – легко. Особливо, якщо це «я» реально існує. А в нашому випадку воно таки існує. От тільки пам‘ятаймо, що будь-які конфлікти навколо ідентичності самі по собі є досить примітивними – в їх основі лежить родоплемінний інстинкт виживання, мобілізація навколо якого не є складною, навіть в країні «сватів».

Натомість нам потрібно доводити не тільки і не стільки факт існування нашого племені, а якісну відмінність того проєкту життя, який ми несемо в цей світ. Інакше суть нашої боротьби редукується до трайбалістського самозбереження перед обличчям сильного, експансивного супротивника. Ця боротьба справедлива, але історично нецікава.

Кожен, хто приймає цей бій, має знати, чим «ми» краще і конкурентоздатніше у цьому суворому світі, аніж в’янучий кремлівський карлик і цінності, що стоять за ним.

* * *

Мета путінської статті – визначити цілі російсько-української війни й оголосити їх росіянам, українцям та світові.

Путін визначає: український народ не має права на існування.

От і все. Нема варіантів. Мета Росії – припинення існування України. Всі мінські угоди, формули Штайнмаєра, тристоронні групи, нормандські формати – це все окозамилювання.

Мета Росії – припинення існування України, і компромісів тут нема. Я про це пишу з грудня 2013 року, як тільки ми почали на Майдані збирати й аналізувати інформацію.

Одразу згадується Ґолда Меїр: Ми хочемо жити, наші сусіди хочуть бачити нас мертвими, це залишає небагато простору для компромісу.

Валерій Пекар
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-