Білоруські ІТ-шники довели, що Тихановська виграла у першому турі

Білоруські ІТ-шники довели, що Тихановська виграла у першому турі

Відео
Укрінформ
Створена білоруськими програмістами для контролю за чесністю виборів платформа “Голос” заявляє, що Світлана Тихановська виграла вибори в першому турі.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на звіт, який був опублікований розробником платформи Павлом Лібером, є і відео-варіант в Ютубі.

Виборці самостійно позначали свій вибір у "Голосі" і надсилали фотографії бюлетенів із зазначенням дільниці, де голосували. Таким чином було встановлено, за кого проголосували майже 900 000 виборців практично на всіх дільницях (5696 з 5767). Крім того, вдалося зібрати й оцифрувати 1545 протоколів дільничних виборчих комісій, у тому числі 1517 офіційних протоколів з дільниць на території Білорусі.

Завдяки спільному аналізу цієї інформації вдалося встановити альтернативні результати виборів, які значно відрізняються від офіційних: Тихановська - 56% голосів, Лукашенко - 34% голосів, інші - 10% голосів. Тобто, згідно з цим дослідженням, за Тихановську при явці 78% (5,4 млн осіб) проголосували 3,0 млн білорусів, за Лукашенка - 1,8 млн.

Читайте також: У Білорусі заявляють про відмову Литви видати Тихановську

Нагадаємо, що, за даними ЦВК Білорусі, Лукашенко набрав 80% голосів, а Тихановська тільки 10%. Достовірних рейтингів кандидатів не було, але, за даними деяких організацій, які намагалися вести спостереження за підрахунком голосів, більшість виборців проголосували за Тихановську. Вибори проходили з численними порушеннями, місцевих спостерігачів не пускали на дільниці, міжнародні взагалі не були запрошені.

У Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії, вдаючись до масових арештів.

Читайте також: Тихановська заявила, що неофіційно зустрічалася з Зеленським у Литві

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ЄС, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.

Тихановська змушена проживати в Литві, представляє білоруську опозицію на міжнародному рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-