В РФ статтю Путіна про «історичну єдність» виклали українською та російською

В РФ статтю Путіна про «історичну єдність» виклали українською та російською

Укрінформ
Президент РФ Володимир Путін опублікував статтю «Про історичну єдність росіян і українців».

Як передає Укрінформ, матеріал викладено російською та українською мовами на офіційних ресурсах РФ.

Стаття починається з постійного твердження Путіна, що «росіяни й українці - один народ». Водночас автор заявляє, що як «велику загальну біду, як трагедію» сприймає «стіну, що виникла в останні роки між Росією і Україною». Провину за це він покладає на «власні помилки, допущені в різні періоди», а також на «цілеспрямовану роботу» деяких сил.

Читайте також: Навіть після Путіна конфронтація Росії із Заходом триватиме – Chatham House

У статті Путін коротко викладає російську імперську версію історії Східної Європи від часів Давньої Русі до сучасності. Водночас він згадує «Валуєвський циркуляр 1863 року, і Емський акт 1872 року, що обмежували видання і ввезення з-за кордону релігійної та суспільно-політичної літератури українською мовою», в цілому явно ідеалізуючи історію перебування України в складі Російської імперії. Основну ж провину за протиріччя між українцями і росіянами покладає на дії Речі Посполитої, Австро-Угорщини, ближче до новітнього часу - на США і ЄС.

Читайте також: У Росії завели стару шарманку про «крах України»: що це означає

Президент РФ замовчує про російську агресію проти України, що почалася в 2014 році, натомість демонізує політику української влади після лютого 2014 року, повторюючи пропагандистські кліше про «погроми, які прокотилися містами України». Він стверджує, що за зброю тоді взялися не російські «відпускники» -діверсанти, не "політичні туристи» з РФ, а «жителі Донецька і Луганська».

Путін знову повторює, що для виконання "Мінська", "Мінська-2" потрібні прямі переговори українського керівництва з російськими маріонетками «ДНР» і «ЛНР». Також він піддає жорсткій критиці співробітництво України з НАТО.

Читайте також: Байден попередив Путіна, що США готові реагувати на кібератаки – Білий дім

Водночас президент РФ відмовляє Україні в праві самостійно вирішувати свої справи без узгодження з Москвою і заявляє, що російська сторона «ніколи не допустить, щоб наші історичні території і близьких для нас людей, які живуть там, використовували проти Росії». «Тим, хто зробить таку спробу, хочу сказати, що таким чином вони зруйнують свою країну», - загрожує Путін.

Вихід статті президент РФ анонсував на "прямій лінії" 30 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-