Навіть після Путіна конфронтація Росії із Заходом триватиме – Chatham House

Навіть після Путіна конфронтація Росії із Заходом триватиме – Chatham House

Укрінформ
Незалежно від того, хто буде наступником Володимира Путіна, відносини Росії із Заходом не стануть більш конструктивними, оскільки російські стратегічні цілі, цінності та розуміння міждержавних відносин радикально відрізняються від західних.

Це випливає зі звіту Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House (Велика Британія), який містить 16 найпоширеніших міфів, що формують сучасне західне мислення щодо Росії, передає Укрінформ з посиланням на Службу зовнішньої розвідки України.

Як зазначається, природний стан Москви – це конфронтація із Заходом. Ключовою особливістю конфлікту є використання нетрадиційних ворожих заходів, які залишаються за межею прийнятної мирної діяльності, але не виходять на рівень відкритої агресії чи війни, йдеться у повідомленні.

Повідомляється також, що Кремль прагне підірвати західні інтереси за допомогою усталеного набору інструментів, таких, як втручання у вибори, цілеспрямовані вбивства, санкціоновані державою, а також інформаційна війна. Що найважливіше – нетрадиційні ворожі заходи та непрямі дії є не просто особливостями цього конфлікту, вони сприяють хибному сприйняттю відсутності конфлікту.

На переконання науковців всесвітньо відомого аналітичного центру в галузі міжнародних відносин, є мало перспектив для того, щоб Росія стала конструктивнішим партнером для Заходу в досяжному майбутньому.

Читайте також: У Росії завели стару шарманку про «крах України»: що це означає

Натомість РФ прагне нав'язати іншим державам "тверде добросусідство", погоджуються вони на те чи ні. Росія хоче для себе привілеї "великої держави", обмеження суверенітету сусідніх країн та домовленість, що держави не повинні критикуватися, якщо вони ведуть свої внутрішні справи несумісно з цінностями демократії, прав людини та верховенства права.

"Тому, на думку британських аналітиків, незалежно від того, хто врешті-решт стане наступником Путіна, політична культура Росії, безумовно, продовжуватиме перешкоджати розвитку конструктивніших відносин із Заходом, оскільки російські стратегічні цілі, цінності та розуміння міждержавних відносин безповоротно відрізняються від західних", – йдеться у повідомленні.

Читайте також: «Адін народ» Путіна: і спадок імперії, і пропаганда, і просто невігластво

Серед інших міфів, які переосмислює Chatham House: міф про те, що Росії нібито було обіцяно нерозширення НАТО, про те, що українці, білоруси та росіяни – "один народ", і про те, що Крим завжди був російським.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-