«Репортери без кордонів» внесли Орбана, Путіна і Лукашенка до списку «ворогів преси»

«Репортери без кордонів» внесли Орбана, Путіна і Лукашенка до списку «ворогів преси»

Укрінформ
Міжнародна неурядова організація «Репортери без кордонів» оприлюднила новий список національних лідерів, яких вважають «ворогами преси». Уперше до нього потрапив політик з Євросоюзу – прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Як повідомляє Укрінформ, до списку включено 37 глав держав та урядів, які «особливо безжалісно придушують свободу преси».

«За їхнього правління працівників засобів масової інформації вбивають і довільно саджають у в'язницю; вони погрожують і зневажають журналістів, цензурують засоби масової інформації або навіть викрадають літак, щоб змусити замовкнути критиків», - зазначають «Репортери без кордонів» в поясненні до списку.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан став першим лідером країни-члена ЄС, який увійшов до цього переліку. Як зазначають в організації, від часу повернення до влади в 2010 році «він постійно і ефективно шкодить плюралізму та незалежності ЗМІ».

Уперше до списку увійшли президент Бразилії Жаїр Болсонару, принц-спадкоємець Саудівської Аравії Мохаммед бен Салман, глава виконавчої влади Гонконгу Керрі Лам, президент Таджикистану Емомалі Рахмон та ін.

«Нові імена додані у всіх регіонах світу. Їхні методи придушення (ЗМІ) різні, але мають одну мету: будь-що запобігати критичному висвітленню подій. Від цього страждають журналісти, які мужньо продовжують свої дослідження, а також населення, якому, таким чином, відмовляють у доступі до незалежної інформації, що так важливо в часи глобальної пандемії», - заявив керуючий директор RSF Крістіан Мір.

Читайте також: «Адін народ» Путіна: і спадок імперії, і пропаганда, і просто невігластво

До списку увійшли також президент Еритреї Ісаяс Афеверкі, голова Китаю Сі Цзіньпін, правитель Сирії Башар Асад, Олександр Лукашенко, президент Росії Володимир Путін.

Зокрема, як зазначається, за період правління Путіна вбито щонайменше 37 репортерів через професійну діяльність. У Білорусі ж Лукашенко, який керував країною з 1994 року, жорстко обмежує вільне поширення інформації. Понад 500 журналістів було заарештовано від початку акцій протесту проти його переобрання влітку минулого року, 25 з них досі перебувають під вартою. Працівники іноземних ЗМІ навряд чи мають можливість легально працювати в Білорусі.

«Репортери без кордонів» публікують свій перелік з 2001 року, востаннє - 2 листопада 2016 року, у Всесвітній день ООН проти безкарності за злочини проти журналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-