Посол ЄС залишив Білорусь

Посол ЄС залишив Білорусь

Укрінформ
Голова Представництва ЄС в Республіці Білорусь Дірк Шубель залишив Білорусь після того, як Мінськ запропоновав йому «виїхати до Брюсселя для консультацій».

Про це Шубель написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Він зазначив, що 30 червня виїхав до Брюсселя для «консультацій» на прохання МЗС Білорусі і, таким чином, долучився до своїх польського, литовського та латвійського колег.

«Білорусь сьогодні – не зовсім та країна, в яку я прибув 22 місяці тому, але я впевнений, що білоруси будуть наполегливими та вийдуть з цієї кризи сильнішими й більш завзятими, ніж будь-коли раніше, щоб побудувати вільне, процвітаюче, гостинне, безпечне суспільство», - написав він.

Читайте також: Яким буде «Східне партнерство» без Білорусі - МЗС України зробило заяву

Шубель додав, що з нетерпінням чекає можливості повернутися до Білорусі. Та поки виконуватиме свою роботу з Брюсселя.

«Між тим, мої думки - з усіма політв’язнями, всіма, хто перебуває за ґратами і потерпає від несправедливості, та з їхніми родинами; з тими, хто за останній буремний рік втратив своїх близьких», - наголосив посол.

Як повідомляв Укрінформ, 28 червня МЗС Білорусі заявило, що країна призупиняє свою участь в ініціативі ЄС для сусідніх країн - "Східне партнерство".

Читайте також: США заборонили продаж авіаквитків до Білорусі

До білоруського відомства був викликаний очільник Представництва ЄС в Республіці Білорусь Дірк Шубель. Під час зустрічі послу ЄС була заявлена "тверда позиція білоруської сторони про абсолютну неприйнятність застосування санкцій як інструменту тиску на суверенну та незалежну державу".

"Очільнику Представництва ЄС в Республіці Білорусь також запропоновано виїхати до Брюсселя для консультацій, щоб довести своєму керівництву позицію білоруської сторони щодо неприйнятності тиску та санкцій", - йдеться у заяві.

МЗС Білорусі оголосило, що у відповідному порядку буде заборонений в'їзд до Білорусі представникам європейських структур та особам з країн ЄС, "які сприяли запровадженню обмежувальних заходів" проти Мінська.

Читайте також: Рада ЄС закликала Білорусь провести нові вибори та звільнити політв’язнів

23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, був змушений здійснити посадку у Мінську під приводом начебто ймовірності скоєння теракту, після чого білоруська влада затримала колишнього редактора опозиційного каналу Nexta Романа Протасевича та його супутницю, росіянку Софію Сапегу.

Згодом спецслужби Білорусі оприлюднили відео із «зізнанням» Романа Протасевича, при цьому на його обличчі та руках були помітні сліди катувань.

Білоруські правозахисники визнали Сапегу та Протасевича політв'язнями.

Читайте також: Євросоюз запровадив проти Білорусі нові санкції

Європейська рада після інциденту вже 24 травня вирішила застосувати додаткові індивідуальні санкції проти осіб та установ у Білорусі, а також обмежувальні заходи проти економіки країни та надала відповідні доручення Єврокомісії та Високому представнику ЄС.

Всім авіаперевізникам ЄС рекомендується уникати польотів над Білоруссю, літакам білоруських авіакомпаній закрито доступ до європейських летовищ.

Фото: Alina Grishkevich

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-