Китай будує понад 100 пускових шахт для ядерних ракет - ЗМІ

Китай будує понад 100 пускових шахт для ядерних ракет - ЗМІ

Укрінформ
Супутники зафіксували будівництво на території Китаю 119 об’єктів, ідентифікованих як шахти для міжконтинентальних балістичних ракет, що здатні нести ядерні боєголовки.

Про це повідомляє The Washington Post, передає Укрінформ.

«Щонайменше 119 майже ідентичних будівельних майданчиків мають елементи, які повторюють видимі особливості вже наявних  пускових установок китайського арсеналу балістичних ракет з ядерними боєголовками», - йдеться в повідомленні.

При цьому видання посилається на дані Центру досліджень нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна в Каліфорнії, який проаналізував інформацію, отриману з комерційних супутників.

Зазначається, що будівництво ведеться на «посушливій ​​ території в сотню квадратних миль» у провінції Ганьсу. Якщо Китай збудує понад 100 ракетних шахт, це означатиме «історичні зміни» для країни, яка володіє «відносно скромними» запасами ядерної зброї – від 250 до 350 одиниць, припускає WP.

Водночас у публікації вказується: «Фактична кількість нових ракет, які розміщуватимуться в цих шахтах, невідома, але може бути значно меншою (ніж 119 – ред.). У минулому Китай уже будував імітаційні шахти».

Читайте також: Міноборони ФРН попереджає про нові загрози з боку Росії та Китаю

Разом з іншими новобудовами, про які стало відомо раніше, загальна кількість таких об'єктів становитиме 145, додає видання.

Як повідомлялося, Сполучені Штати неодноразово порушували питання про необхідність стримування гонки озброєнь у світі з метою забезпечення стратегічної стабільності. Зокрема висловлювалася ініціатива укласти масштабну угоду про нерозповсюдження зброї масового знищення не тільки з Росією, а й з Китаєм.

За останніми даними Пентагону, КНР продовжує нарощувати арсенал міжконтинентальних балістичних ракет та нових мобільних пускових установок, які можна приховати від спостереження із супутників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-