Лікування СOVID-19: Єврокомісія додала у список п'ять медпрепаратів

Лікування СOVID-19: Єврокомісія додала у список п'ять медпрепаратів

Укрінформ
Європейська комісія оголосила про включення п’яти перспективних препаратів до потенційного портфоліо лікувальних засобів проти СOVID-19, а також про намір розширити портфоліо принаймні до 10 таких лікувальних препаратів проти коронавірусу вже до жовтня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

«Сьогодні ми робимо перший крок до (формування) широкого портфоліо препаратів для лікування COVID-19. Хоча вакцинація прогресує зі швидкістю, що зростає. вірус не зникає, і пацієнти потребуватимуть ефективного лікування для зменшення навантажень, що пов’язані із COVID-19. Наша мета зрозуміла – ми хочемо визначити більше перспективних препаратів, що знаходяться на стадії розробки, та авторизувати принаймні три такі до кінця цього року», - заявила з цього приводу єврокомісар з охорони здоров’я та продовольчої безпеки Стелла Кіріакідес.

Читайте також: В Індії схвалили екстрене використання COVID-вакцини Moderna

Як йдеться у повідомленні, чотири з цих препаратів – це так звані моноклональні антитіла, які наразі знаходяться на випробувальному огляді у Європейському агентстві з лікарських засобів (ЕМА). Ще один засіб – це імунодепресант (препарат для зниження активності імунної системи), який має отримати додаткову авторизацію з боку ЕМА для використання з метою лікування пацієнтів з COVID-19.

Усі п’ять препаратів перебувають на високому ступені готовності й досліджень та можуть увійти в число трьох препаратів для лікування COVID-19, які, як очікується, отримають ринкову авторизацію в ЄС до жовтня 2021 року.

При цьому, відповідно до стратегії ЄС із розробки препаратів для лікування COVID-19, Єврокомісія має намір розширити потенційне портфоліо лікувальних засобів проти коронавірусу до 10 перспективних препаратів, які будуть проходити етап відповідних досліджень та іспитів. Процес відбору таких препаратів для включення у портфоліо ЄС буде оснований на наукових критеріях, перелік яких погоджуватиметься із країнами-членами.

Читайте також: ЄС може пришвидшити визнання українських «ковідних» сертифікатів - Мінцифри

Препарати, що будуть включені до портфоліо, отримають повний пакет наукового та фінансового супроводження – від досліджень, розвитку, відбору перспективних зразків і до швидкого регуляторного ухвалення, виробництва та використання в інтересах споживачів.

Як повідомлялося, подібний «пакетний» принцип для залучення необхідного фінансування та здійснення перспективних замовлень був використаний Єврокомісією для формування широкого портфоліо вакцин проти COVID-19. Після початку пандемії торік Єврокомісія підписала централізовані перспективні контракти на постачання вакцини проти COVID-19 з шістьма провідними фармакологічними виробниками світу - BioNTech-Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV (Jonson&Jonson), Curevac та Moderna.

Станом на сьогодні Єврокомісія надала умовну ринкову авторизацію для поширення на території ЄС для чотирьох вакцин – BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson&Johnson.

Читайте також: У Греції молоді пропонуватимуть 150 євро за вакцинацію

За даними Worldometer у світі станом на 29 червня зафіксовано 182 194 401 випадок COVID-19, з них 3 945 334 – летальні, одужали 166 758 134 особи.

Фото: ANSA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-