Авіаперевізники мають дотримуватися норм ЄС щодо захисту прав пасажирів - Єврокомісія

Авіаперевізники мають дотримуватися норм ЄС щодо захисту прав пасажирів - Єврокомісія

Укрінформ
Всі авіаперевізники, що здійснюють пасажирські операції, мають дотримуватися законів ЄС у сфері захисту прав споживачів, у тому числі на випадок скасування рейсів в умовах кризи COVID-19.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у роз’ясненні, яке було оприлюднене в понеділок на сайті Єврокомісії.

“Ми отримали велику кількість скарг від споживачів і провели роботу з авіакомпаніями, щоб зрозуміти, де виникли «вузькі місця» і чому. Авіалініям потрібно поважати права споживачів, коли рейси скасовуються. Сьогодні ми просимо здійснити прості дії, щоб надати пасажирам більше впевненості, особливо після тривалого періоду екстремальних обставин», – зауважив з цього приводу Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс (Didier Reynders).

Читайте також: Євросоюз закрив небо для білоруських літаків

Він повідомив, що Єврокомісія спільно з організаціями із захисту прав споживачів на початку року провели у країнах ЄС опитування серед пасажирів 16 провідних авіакомпаній та систематизували скарги і порушення, що були виявлені в ході дослідження.

Єврокомісія нагадала, що всі авіакомпанії, які здійснюють операції у ЄС, зобов’язані надавати послуги на основі чинного законодавства ЄС щодо захисту пасажирів. Це передбачає, передусім, широке та зрозуміле інформування пасажирів про їхні права та про наявні правила, особливо на випадок скасування або затримання рейсів.

Зокрема, пасажирам потрібно знати, що вони мають право отримати компенсацію за скасований політ або у грошовому вимірі, або у вигляді ваучера, при цьому вибір форми компенсації залежить від бажання пасажира.

Читайте також: Меркель хоче закрити британцям в’їзд до ЄС через Delta-штам - ЗМІ

Важливо також, щоб люди усвідомлювали – вони мають право обміняти ваучери, що отримують від авіакомпаній, на «живі» гроші у будь-який час, коли вважатимуть за необхідне, не чекаючи терміну завершення чинності ваучера.

При цьому авіакомпанії мають знайти правильні слова під час інформування пасажирів, щоб пояснити – така компенсація не є проявом «доброї волі» авіаперевізника, це його обов’язок, що передбачений чинним законодавством ЄС.

Як засвідчили результати опитування, більшість авіакомпаній порушують встановлений в ЄС семиденний термін для повернення вартості квитків, не використаних внаслідок скасування рейсу. Авіаперевізники мають дотримуватися цього правила, незалежно від того, чи здійснює пасажир нове бронювання, і за будь-яких умов погасити існуючі заборгованості перед пасажирами до 1 вересня 2021 року.

Єврокомісія окремо наголошує - саме авіакомпанія-перевізник несе фінансову відповідальність перед пасажиром, без урахування того, чи був квиток куплений прямо у такої компанії, або через посередника.

Читайте також: ІАТА цьогоріч прогнозує великі збитки для світових авіакомпаній через пандемію

Як повідомляв Укрінформ, раніше Міжнародна асоціація повітряного транспорту ІАТА прогнозувала, що обсяг пасажирських перевезень може повністю відновитися не раніше 2023-2024 років, але покращила свій прогноз з огляду на успішне проведення компаній вакцинації та покращення епідеміологічної ситуації у світі. Водночас ІАТА наголошує, що виникли додаткові ризики у зв’язку з поширенням нових варіантів коронавірусу, що не дозволить авіаційній галузі повернути «докризові» ринкові позиції, принаймні, до наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-