Нетаньягу розкритикував главу МЗС Ізраїлю за домовленості щодо ядерної програми Ірану

Нетаньягу розкритикував главу МЗС Ізраїлю за домовленості щодо ядерної програми Ірану

Укрінформ
Лідер ізраїльської опозиції Беньямін Нетаньягу розкритикував міністра закордонних справ Ізраїлю Яїра Лапіда за нібито дану держсекретарю США Ентоні Блінкену обіцянку попередньо інформувати Вашингтон про операції Ізраїлю проти ядерної програми Ірану.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Axios.

Нетаньягу стверджує, що коли він був прем’єр-міністром, то відповів відмовою на аналогічне прохання адміністрації президента США Джо Байдена.

Лапід після розмови з Блінкеном минулого четверга оприлюднив коротку заяву, у якій наголосив, що згоден із держсекретарем стосовно політики «без сюрпризів». Однак у цій заяві конкретно Іран не згадувався.

Читайте також: Новий прем'єр-міністр Ізраїлю застерігає світ від ядерної угоди з Іраном

У понеділок Нетаньягу в Кнесеті заявив, що Лапід, говорячи про політику «без сюрпризів», мав на увазі Іран. За його словами, міністр закордонних справ відмовився від свободи дій Ізраїлю проти іранської ядерної програми і його суверенного права на самооборону. І зобов’язання Лапіда, на думку Нетаньягу, шкодить національній безпеці Ізраїлю.

Нетаньягу також зазначив, що відхилив подібні прохання президента Байдена під час телефонної розмови, а також міністра оборони Ллойда Остіна під час його останнього візиту до Ізраїлю.

«Я сказав їм, що візьму до уваги їхнє прохання, але підкреслив, що в питаннях, які мають екзистенційне значення, я підтримуватиму свободу дій Ізраїлю без будь-яких зобов'язань щодо попереднього інформування», - сказав Нетаньягу.

Читайте також: Адміністрація Байдена почне переносити акцент на зовнішню політику - експерт

Він додав, що угода Лапіда з Блінкеном посилає сигнал слабкості Ірану та Білому дому, «який поспішає повернутися до небезпечної ядерної угоди з Іраном».

У свою чергу Лапід назвав висловлювання Нетаньягу хибними.

За даними видання, незважаючи на закиди Нетаньягу главі МЗС через домовленість із Блінкеном, за його прем’єрства існувала така сама домовленість зі США. У березні тодішній міністр закордонних справ Ізраїлю Габі Ашкеназі офіційно заявив, що домовився з Блінкеном про взаємну політику «без сюрпризів» щодо ядерних переговорів з Іраном. Нетаньягу, який тоді був прем'єр-міністром, не заперечував проти цього.

Читайте також: Уряд Ізраїлю схвалив призначення нового посла в Україні

Нетаньягу, зазначає видання, планує тривалу кампанію критики адміністрації Байдена й нового уряду Нафталі Беннета щодо іранської ядерної угоди, прагнучи стати обличчям ізраїльської опозиції як дома, так і у США, тому «форсує це питання».

Як повідомляв Укрінформ, з 14 червня в Ізраїлі почав працювати новий уряд на чолі з Нафталі Беннетом.

В Ірані на президентських виборах 18 червня переміг голова Верховного суду Ібрагім Райсі. Адміністрація Байдена виступає за продовження переговорів з Іраном для відновлення Спільного всеосяжного плану дій, який обмежував можливості Тегерана щодо створення ядерної зброї в обмін на скасування західних санкцій. Цю угоду було укладено 2015 року між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною.

За президенства Дональда Трампа США у 2018 році вийшли з угоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-