Вихід Росії з договору про відкрите небо згубно вплине на контроль над озброєннями – ЄС

Вихід Росії з договору про відкрите небо згубно вплине на контроль над озброєннями – ЄС

Заява
Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель виступив із заявою, в якій висловив жаль із приводу рішення РФ вийти із Договору про відкрите небо, та зауважив, що такий вчинок російського керівництва матиме згубні наслідки для міжнародної системи контролю над озброєнням.

Як повідомляє Укрінформ, текст цього документу оприлюднений сьогодні на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Оголошення Російською Федерацією про її вихід з Договору про відкрите небо є гідним жалю та матиме згубний ефект для глобальної архітектури з контролю над озброєнням. Наступна конференція країн-учасниць цього Договору буде важливим моментом для визначення шляху вперед, з урахуванням цього виходу. Європейський Союз вивчатиме, які наслідки це рішення може мати для його власної безпеки та для безпеки наших партнерів», - йдеться у заяві.

Жозеп Боррель нагадав, що Договір про відкрите небо шляхом надання прозорості та передбачуваності зробив суттєвий внесок у встановлення життєво важливих заходів довіри. Повернення всіх сторін до виконання зобов’язань за цією міжнародною угодою, за його словами, могло б зміцнити європейську і глобальну безпеку та стабільність.

Читайте також: Україна засуджує вихід Росії з Договору про відкрите небо – МЗС

Як повідомлялося, 7 червня президент РФ Володимир Путін підписав закон «Про денонсацію Російською Федерацією Договору щодо відкритого неба». Закон про денонсацію цього Договору був прийнятий Держдумою РФ 19 травня та схвалений Радою федерації 2 червня.

Перед цим, 22 листопада 2020 року за ініціативою Адміністрації Президента Дональда Трампа процедуру виходу з Договору про відкрите небо завершили США, звинувативши Росію у численних порушеннях цієї міжнародної угоди.

Договір про відкрите небо був підписаний у 1992 році, і став одним із ключових інструментів для зміцнення довіри в Європі після завершення холодної війни. Він діє з 2002 року і дає змогу країнам-учасницям відкрито збирати інформацію про збройні сили та військові заходи одна одної. Учасниками Договору дотепер були 34 держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-