Вічна криза або прорив: генсек ООН назвав глобальні ризики пандемії

Вічна криза або прорив: генсек ООН назвав глобальні ризики пандемії

Укрінформ
Переобраний на посаду генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреш назвав пандемію однією з найбільших загроз, з якою організація стикнулася від часу заснування.

Про це Гутерреш заявив на засіданні Генасамблеї ООН, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

«Ми пишемо нашу власну історію, роблячи вибір просто зараз. У будь-якому разі нас чекає або занепад і вічна криза, або прорив і перспектива «зеленішого», безпечнішого і кращого майбутнього для всіх», - сказав генсек ООН.

За його словами, пандемія виявила загальну «уразливість, взаємопов'язаність і абсолютну потребу в колективних діях». Зокрема, у світі за час пандемії втрачено 114 млн робочих місць, понад 55% населення залишилося без соціального захисту. Крім того, уперше за 20 років зросла бідність. Причому крайня бідність охопила близько 120 млн осіб. У цій ситуації особливо постраждали жінки, додав Гутерреш.

Читайте також: Деякі країни використовують COVID-вакцини у глобальній конкуренції – Боррель

До глобальних ризиків він відніс зміну клімату, втрату біорізноманіття, забруднення довкілля, зростання нерівності, зокрема гендерної, порушення прав людини, відсутність регулювання кіберпростору, імовірність майбутніх пандемій.

«Без сумніву, перед нами стоять колосальні завдання», - зазначив він, висловивши впевненість, що їх удасться вирішити, зокрема завдяки здатності країн об’єднуватися, попри всі розбіжності.

Генсек також наголосив, що ООН розпочала важливий процес реформ у галузі розвитку, управління, забезпечення миру. «Реформи дали нам змогу краще протистояти нинішній кризі», - сказав він.

Читайте також: Глава ООН: Маємо припинити війну з природою та зцілити її

За словами Гутерреша, ООН слід прискорити трансформацію за рахунок комплексу змін, що включають якісніші дані, їх аналіз і зв'язок; інновації та цифрову трансформацію; стратегічне прогнозування; більшу орієнтацію на продуктивність і результат; культуру праці, що передбачає скорочення зайвої бюрократії, спрощення та сприяння спільній роботі.

Як повідомляв Укрінформ, 18 червня Антоніу Гутерреш був затверджений на другий термін і склав присягу генерального секретаря ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-