Байден планує зробити день скасування рабства в США державним святом

Байден планує зробити день скасування рабства в США державним святом

Укрінформ
Очікується, що американський президент Джо Байден сьогодні підпише висунуту рядом законодавців ініціативу щодо визнання федеральним святом Дня скасування рабства у країні, який відзначається 19 червня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють AP та USA Today.

У Білому домі зазначають, що відповідний законопроект буде підписаний Байденом о 15:30 (22:30 за Києвом).

У вівторок члени Сенату Конгресу США одноголосно схвалили проект закону, що закріплює статус федерального свята за Днем скасування рабства. Наступного дня цей документ затвердила Палата представників. Зазначається, що з 429 тих, хто проголосував конгресменів тільки 14 виступили проти, і всі вони — республіканці.

«Наші федеральні свята відображають найважливіші віхи в історії країни, і скасування рабства — одна з таких віх», — заявила член Палати представників від штату Нью-Йорк Керолін Мелоні.

Читайте також: Афроамериканка, яка врятувала з рабства 70 людей, замінить Джексона на банкноті в $20

Як відомо, аналогічний проект закону демократи намагалися провести через Конгрес в липні минулого року, але тоді сенатор-республіканець Рон Джонсон заблокував голосування, аргументувавши це тим, що зайвий вихідний день для держслужбовців буде обходитися скарбниці в 600 млн доларів на рік.

Як відомо, 16-й президент США Авраам Лінкольн 1 січня 1863 року видав прокламацію про звільнення рабів. Через опір південних штатів документ не набув чинності де-факто до закінчення Громадянської війни в США (1861-1865). У грудні 1865 року була ухвалена 13-та поправка до Конституції, що фактично скасувала рабство на всій території країни.

19 червня 1865 року прокламація про звільнення рабів була оголошена в Техасі – останньому з Конфедерації південних штатів, де це сталося.

Нині День визволення вже відзначають на своєму рівні 49 з 50 штатів, за винятком Гаваїв, а також федеральний округ Колумбія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-