Чим важливий не вирішальний, урізаний саміт Байдена та Путіна?

Чим важливий не вирішальний, урізаний саміт Байдена та Путіна?

Укрінформ
Господар Кремля не любить вести перемовини, коли йому дають відсіч

Про зустріч Байдена та Путіна в Женеві часто кажуть – «все очікувано», «нічого особливого». Тут у чомусь можна посперечатися. Скажімо, важко пригадати, коли російський президент був настільки пунктуальним, щоб прибути на місце саміту строго за графіком, після чого кремлівська медіа-обслуга одразу почала обурюватися: «Байден запізнився на 9 хвилин!». Також у випадку з російським володарем нечасто бувало, щоб подібні перемовини тривали менше, ніж заплановано. Найчастіше бувало навпаки: «Зустріч затягнулася далеко за північ».

Фото: Михаил Метцель
Фото: Михайло Метцель

А тепер давайте порахуємо. Отже, зустріч двох президентів у «вузькому складі» тривала 93 хвилини, у «розширеному складі» – 65 хвилин. Якщо додати, то вийде 2 години 38 хвилин. Але ще потрібно врахувати час на переклад, значить, ділимо навпіл. Разом виходить 1 година 19 хвилин «чистого часу» перемовин. Водночас, список обговорюваних питань неймовірно довгий. І, як підкреслив Байден на прес-конференції, йому та Путіну часу на саміті «більше не знадобилося».

ЗУСТРІЛИСЯ І ДОМОВИЛИСЯ ЗУСТРІЧАТИСЯ І ДОМОВЛЯТИСЯ

Щодо цього можна зробити кілька експрес-висновків. Путіну на цих перемовинах було не комфортно, і він отримував відсіч, тому погодився згорнути розмову. Корисно почитати, як описав це Байден: «Після двох годин ми подивилися один на одного і сказали: «Ну, ОК?». Другий висновок полягає в тому, що вся суть саміту описується словами: зустрілися і домовилися зустрічатися і домовлятися. Це той випадок, коли суть перемовин – перш за все, в самих перемовинах, щоб можна було сперечатися, і що принципово, не доводячи планету до глобальної катастрофи.

Карикатура Сергея Ёлкина

Карикатура Сергія Йолкіна

Але це якщо говорити про зустріч із точки зору звичайної політичної логіки. А в Росії путінська система держустрою є поєднанням клептократії та медіакратії. І в зв'язку з другою складовою цей саміт мав величезне самоцінне значення.

Для Байдена не настільки значуща і, по суті, другорозрядна зустріч з Путіним була прив’язана до великого і дуже насиченого європейського турне. Але в російських медіа все було перевернуто з ніг на голову. Зустріч лідерів G7, саміти НАТО, а також ЄС–США були для них всього лише розминкою, етапами підготовки перед зустріччю зі справжнім світовим важковаговиком, президентом РФ Володимиром Путіним.

Фото: Михаил Метцель
Фото: Михайло Метцель

У цьому сенсі варто відзначити яскраву деталь – на новинному каналі Росія-24 був запущений спеціальний таймер, який показував ігровий, так би мовити, час: «Перемовини тривають ...». І миготять секунди, йдуть хвилини і години спілкування. З одного боку, це підкреслює вагомість, велич зустрічі: кожна путінська секунда врахована!..

А з іншого – це так схоже на Євро-2021, що зараз триває. Мимоволі чекаєш, що почнуть писати, хто забив гол – Путін чи Байден – і з чиєї подачі – Лаврова або Блінкена; а також, хто вийшов на заміну... Так, роспроп досягнув великих успіхів у сенсі інфотейнменту (розважальної форми подачі інформації, а також, у випадку з роспропом, й «альтернативної правди»). Водночас, для кремлівських ЗМІ головним способом політичної попси є іронічна інтонація, висміювання опонента. Так, напередодні женевської зустрічі справжнім хітом російського ТБ була цикада, яку Байден змахнув зі свого комірця. Ну, змахнув і змахнув – що з того? Але ж ні, пропаганда кілька днів обсмоктувала цю тему, як льодяник на паличці: «Ха-ха, Байден боїться цикади. А що він – проти Путіна! Ги-ги».

ВПЛИВ КОЛЬОРОВОЇ ГАМИ КРАВАТОК НА СВІТОВУ ПОЛІТИКУ

У день саміту пошуки об'єктів насмішок перемістилися у Віллу Ла Гранж. «Ось, подивіться, перед вами славнозвісні нековзаючі килимки! – кореспондент ВГТРК збуджений, немов на побаченні з коханою, наліт істеричності корисний для залучення глядача, далі медійник пояснює. – Килимки тут покладені, адже в саміті бере участь Байден». Можливо, хтось пам'ятає, як певний час тому президент США послизнувся. Для Рос-ТБ це був хіт на цілий тиждень. І ось до цих пір відгукується.

Фото: Pool
Фото: Pool

Водночас, кремлівська обслуга в прямому ефірі та в пристрасному екстазі не помічає, як безглуздо й смішно часом виглядає. «Ведемо трансляцію з кімнати переговорів. З одного боку столу російська делегація, з іншого – американська. Ось пляшки з водою і склянки. Але зверніть увагу на цю деталь – американська делегація принесла з собою одноразові пластикові склянки. Дивно, чого їм боятися?».

І справді – чого боятися Байдену, який сидить навпроти вбивці Путіна?.. (Але ж, погодьтеся, як витончено американці проілюстрували цю тезу). Та й для всієї Женеви це не секрет. У місті встановлено три борди (в стилістиці оскароносного фільму «Три білборди за межами Еббінга, Міссурі»): «Навальний отруєний «Новічком», «І досі немає розслідування?», «Як же так, президенте Путін?».

І лише російський телекоментатор продовжує дивуватися: «З чим же це може бути пов'язано?!». Але через кілька хвилин, коли він повертається до теми, на нього раптом находить геніальний здогад: «Напевно, пластикові склянки пояснюються пересторогою в умовах пандемії». Так-так, звичайно, виключно з цим.

Фото: Pool
Фото: Pool

Протягом тих кількох годин, в які вмістилися перемовини, рідкісну насолоду дарували новини російських державних інформагентств. Цитую ці шедеври по часу надходження. «Рукостискання Путіна і Байдена на зустрічі демонструє світові готовність до діалогу – експерт». Ну, це ще так, для затравки. А ось – просто краса: «Експерт щодо пози Путіна на зустрічі з Байденом: він очевидно відчуває себе впевнено». Ну, якщо мова зайшла про пози, то експерт, певно, має бути поручиком Ржевським.

Однак, продовжуємо: «Експерти: колір краватки Путіна свідчить про рішучість, а Байдена – про бажання сподобатися». Такі закони російської експертизи: якби Путін, враховуючи спеку і Євро-2020, одягнув на перемовини шорти і футболку, це теж свідчило б виключно про його рішучість. Не думайте, однак, що подібну нісенітницю можуть говорити лише несерйозні та безвідповідальні «експерти». Ось і важка аналітична артилерія підтяглася: «Очікування від саміту в Женеві позитивні, Путін зібраний і впевнений у собі – політологи». Отакої... Які «експерти», такі й «політологи».

Фото: Михаил Метцель
Фото: Михайло Метцель

Але це, повторюся, лише перші нариси. Пізніше в ніч на четвер і весь день 17 червня в хід підуть професійні «вилизувачі» національного лідера з російських «політичних ток-шоу». І вже вони розберуть кожен жест, кожне слово та інтонацію, щоб розтлумачити всю велич Путіна та Росії, продемонстровані в середу в Женеві.

ЩО МОЖНА ВСТИГНУТИ ОБГОВОРИТИ ЗА П'ЯТЬ ХВИЛИН?

А тепер звернемося до тем переговорів, заявлених на роздільних (за ініціативою американської сторони) прес-конференціях Путіна і Байдена. Ще треба зауважити, що представників російських медіа до американського президента не пускали. А навіщо?.. Навіщо допомагати пропагандистам і маніпуляторам перетворювати розмову на балаган?

Вибачте за довгий список, але це важливо для систематизації та підрахунку. Отже, Путін і Байден обговорили наступні теми під час перемовин:

1. Початок консультацій про стратегічну стабільність у світі, контроль над озброєннями.

2. Торгово-економічні відносини між Росією й США, санкції, товарообіг.

3. Консультації з кібербезпеки, хакерські атаки на газопровід у США.

4. Двосторонні дипломатичні відносини, дзеркальне повернення послів до Москви і Вашингтона.

5. Питання про обмін ув'язненими між РФ і США.

6. У рамках обговорення регіональної безпеки обговорювалися, зокрема, гуманітарні коридори в Сирії.

7. Проблема ядерної зброї Ірану.

8. Можливість спільних дій у зв'язку з «активізацією тероризму в Афганістані».

9. Байден висловив стурбованість щодо ситуації в Білорусі.

10. Російські навчання навколо українських кордонів, врегулювання ситуації в Україні, зокрема Мінські домовленості, а також можливість вступу нашої країни в НАТО.

11. Російська опозиція, Навальний, ФБК, російські неурядові організації та їх підтримка з-за кордону.

12. Права людини – в Росії й у США.

13. Свобода слова і робота «Радіо Свобода» в Росії, а також Russia Today в США.

14. Арктика, мілітаризація цього регіону і можливості співпраці в ньому, Північний морський шлях.

15. Можливість співпраці в боротьбі з коронавірусом.

Число вийшло кругле, підрахунок умовний, але все ж за ним є реальні підстави. А тепер повернемося до хронометражу, який згадувався на початку тексту. Наявні 1 годину 19 хвилин «чистого часу» переговорів (79 хвилин) ділимо на 15 великих вагомих тем. Виявляється, що на кожну тему в діалозі США та РФ пішло в середньому 5 хвилин 22 секунди, а на представлення позиції кожної зі сторін – 2 хвилини 41 секунда.

Фото: Михаил Метцель
Фото: Михайло Метцель

А тепер ще раз почитайте список тем, їх складність і багатогранність. І на кожну – така обмежена кількість часу. Причому, далі говорити не хотілося... Зрозуміло, що Байдену з Путіним домовлятися, за великим рахунком, не було про що. І на зустрічі відбулося лише означення позицій, проведення «червоних ліній» і натяк на свої можливості в кожному з питань. (З боку США їх, звичайно, більше). А також – поділ наявних питань на ті, де якась співпраця та координація можливі й навіть необхідні (щоб не довести світ до ядерної війни), і ті, де позиції кардинально протилежні.

І ось тут найкращий приклад для розгляду – питання про Україну і НАТО. Головне для нас Байден сказав перед зустріччю в Женеві й після саміту Північноатлантичного альянсу – що окупація Росією Криму та Донбасу для вступу нашої країни в НАТО перешкодою не є.

У російському інформпросторі одна згадка цієї теми викликає напади сказу, несамовиті погрози. Але ось що сказав Путін з цього приводу на прес-конференції в Женеві: «Щодо вступу України в НАТО – ця тема обговорювалася «мазком». Мабуть, тут нема чого обговорювати». І все... Без його знаменитої брутальності, з акуратним «мабуть».

Отже, Україна буде в НАТО, якщо сама продовжить наполегливо й серйозно над цим працювати.

Загалом, весь цей дійсно нічого не вирішальний, «пунктирний» саміт для нас був важливий і позитивний. У протистоянні агресору ми не одні.

Олег Кудрін, Рига
Перше фото: Pool

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-