Боррель назвав три ключових «дієслова» у відносинах ЄС з Росією

Боррель назвав три ключових «дієслова» у відносинах ЄС з Росією

Укрінформ
Підтримка України, її незалежності та територіальної цілісності залишається фундаментальним положенням оновленої політики ЄС стосовно Росії.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції з представлення нової Комунікації (керівний документ Єврокомісії – ред.) щодо стану відносин між ЄС і Росією заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Фундаментальна частина цієї комунікації – це те, що ми маємо продовжувати надавати нашу підтримку Україні, її територіальній цілісності, її суверенітету, її незалежності. І ми будемо продовжувати вимагати, щоб Росія взяла на себе відповідальність як учасниця конфлікту, наполягати на тому, що Росія має поважати та виконувати Мінські домовленості», - сказав високий представник ЄС.

Читайте також: Зеленський спрогнозував результат зустрічі Байдена з Путіним

Він зауважив, що нова Комунікація щодо відносин між ЄС і Росією, розроблена за дорученням Європейської Ради від 24 травня, не суперечить визначеним раніше п’яти керівним принципам ЄС у цій сфері, першим з яких є можливість нормалізації відносин з Росією за повного виконання Мінських угод. Новий документ конкретизує конкретні шляхи практичної імплементації п’яти керівних принципів ЄС і не скасовує жоден з них.

«Те, що ми намагаємося зробити – це досягти їх практичної імплементації. Уявіть собі певну матрицю: ми маємо п’ять колонок – п’ять керівних принципів, і до них три дієслова, з якими кожна колонка постійно перетинається на всіх етапах. Ці три дієслова, власне, відображують те, чого ми хочемо досягти (у відносинах з Росією – ред.) - відштовхувати назад, стримувати та взаємодіяти», - наголосив Жозеп Боррель.

     Читайте також: У Білого дому і Держдепу виникли суперечки через санкції щодо Nord Stream 2 – WP

Він зауважив, що наразі відносини між ЄС і Росією знаходяться на найнижчому рівні та мають тенденцію до подальшого погіршення. Але, стримуючи агресивну зовнішню політику Росії, ЄС має шукати шляхи для взаємодії з цією країною у вирішенні глобальних питань, таких як кліматичні зміни, контроль над озброєнням, боротьба з тероризмом, вирішення низки регіональних конфліктів.

Як повідомляв Укрінформ, у 2016 році лідери країн та урядів ЄС погодили п’ять головних принципів у взаєминах між ЄС і Російською Федерацією, перший з яких стосується повної імплементації Мінських угод. Ще чотири принципи стосуються зміцнення відносин із партнерами і сусідами на Сході і в Центральній Азії; стійкості ЄС до загроз у сфері енергетики та кіберпростору; продовження цілеспрямованої взаємодії з РФ за обраними напрямками зовнішньої політики, зокрема на Близькому Сході, та у боротьбі з тероризмом; підтримки Євросоюзом російського громадянського суспільства, зокрема розвитку контактів між людьми в ЄС та Російській Федерації.

24 травня під час саміту ЄС у Брюсселі лідери ЄС провели дискусію щодо стану відносин між ЄС і Російською Федерацією, та доручили Високому представнику ЄС підготувати деталізовану «широку» доповідь щодо можливих напрямків подальших відносин з Російською Федерацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-