Петер Лангстраат, адвокат родичів загиблих рейсу МН17
Задля захисту деяких свідків навіть суд не знає їхніх імен
16.06.2021 13:04

Вже завтра у Нідерландах відбудеться чергове судове засідання у справі МН17. Розгляд справи по суті розпочався 7 червня. Впродовж перших чотирьох днів слухань по суті – у суді були представлені фото та відео ЗРК «Бук», судді зачитали покази засекречених свідків, які бачили цю ракетну установку, а ще були озвучені аудіофрагменти телефонних розмов чотирьох обвинувачених: росіян Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського, Олега Пулатова та громадянина України Леоніда Харченка, який воював на боці «ДНР».

Кримінальна справа МН17 складається із 65 тисяч сторінок. Адвокати мають доступ до справи та добре її вивчили. Натомість для їхніх клієнтів – родичів загиблих рейсу МН17 – під час перших чотирьох днів слухань по суті у суді прозвучало багато нового. Деяка інформація дуже важко сприймалася емоційно, зокрема щодо процедури ідентифікації останків загиблих на військовій базі у нідерландському місті Хілверсум, а також щодо розтину та вивчення тіл загиблих з виявленими у них фрагментами ракети, що 17 липня 2014 року влучила у пасажирський літак рейсу МН17 та спричинила загибель 298 людей.

Очікується, що 17-18 червня слово у суді матимуть сторона обвинувачення, а також адвокати Олега Пулатова.

Напередодні судового засідання Укрінформ поспілкувався з адвокатом родичів загиблих Петером Лангстраатом. Справою МН17 він займається з вересня 2014 року. В його офісі у Роттердамі – ціла шафа та два столи вкриті документами й матеріалами про розслідування трагедії.

ЗАСЕКРЕЧЕНІ МАТЕРІАЛИ СПРАВИ

- Пане Петер, яке у вас враження від перших чотирьох днів слухань по суті? Що з представленого було новиною, вперше оприлюдненою шокуючою інформацією?

- Для нас оприлюднене не було великою новиною, але для родичів загиблих часом було емоційно важко, зокрема, коли ми чули про металеві фрагменти у кількох тілах і знову бачили зображення місця падіння літака після збиття.

- Що вас особисто найбільше вразило за ці 4 дні у суді? Ви знаєте усі 65 тисяч сторінок?

- Передусім найбільш вражаючим було те, що суд мав змогу підсумувати, зробити це фантастичне резюме – 65 000 сторінок справи. Це дійсно дуже великий плюс – бути в змозі зробити подібне у зрозумілому форматі, бо деякі частини справи дуже складні, але вони мали змогу пояснити майже все родичам та людям, залученим до процесу, у доволі доступній формі. Для нас нічого нового не прозвучало, ми знаємо справу.

- Чи маєте ви доступ до всіх 65 тисяч сторінок справи MH17?

- Так. Ми отримали матеріали справи, які були засекречені. Ми не могли ділитися всіма отриманими матеріалами з нашими клієнтами – родичами загиблих, але ми мали змогу обговорювати справу в загальних рисах. Тож для нас не було нічого нового, тоді як для родичів загиблих – так. Деякі моменти були дуже вражаючими, зокрема процедура ідентифікації останків.

- Ви знали когось, хто був на борту літака рейсу МН17?  

- Ні-ні, я нікого не знаю, хто безпосередньо був на літаку, але, як я вже говорив, це найбільший напад на мирне населення Нідерландів із часів Другої світової війни. І всі, включно зі мною, знають хоч когось, чиїх сусідів торкнулась ця трагедія. Це розповсюдилося по всьому нідерландському суспільству, але особисто – ні, я не знаю. Через це мені також легше робити мою роботу, бо коли ти безпосередньо долучений до трагедії, наприклад, втратив друга чи є родичем – у тебе дуже сильно вирують емоції. А це все ускладнює, бо ти завжди маєш як адвокат бути на дистанції витягненої руки, щоб мати світлу голову. Наприклад, ось цей стілець, на якому я зараз сиджу: один з моїх клієнтів сидів на ньому. Цей чоловік втратив не тільки свого сина, а й усю його родину, і коли ти говориш з такими клієнтами, то, звісно, тебе переповнюють емоції.

- Але часом я бачу на вашому обличчі, та й в інших адвокатів, емоції в залі суду.

- Так, бо ви ж знаєте атмосферу в залі суду. Я думаю, що у вересні буде особливо потужно та емоційно, коли протягом трьох тижнів виступатимуть 90 родичів загиблих рейсу МН17. Це буде дійсно важко навіть для нас. Деякі моменти можуть бути такими, що доведеться стримувати свої емоції, а це не завжди легко. Але це частина нашої роботи, я вже 32 роки у цьому, вже трохи натренований. Сильні емоції завжди присутні в будь-якій серйозній справі, що стосується  нанесення фізичних чи моральних травм, коли хтось стає недієздатним або помирає, і ви розмовляєте з родичами. Але справа МН17 дуже особлива, адже вона помножена на 298, і тому її не зрівняти з іншими справами.

ЗАХИСТ СВІДКІВ

- Упродовж цих днів ми також могли почути, що є свідки, які бачили «Бук», бачили установку без однієї ракети. Що з цими людьми? Де вони? І чи їх можна буде побачити та почути одного дня в залі суду? Свідки засекречені, але чи можуть вони, наприклад, з’явитися у суді як тіні зі зміненими голосами?

- Як ви чули, задля захисту деяких свідків навіть суд не знає їхніх імен, бо, як ви знаєте, вони у небезпеці. Отже, вони були допитані слідчим суддею, але це дуже мало вірогідно, що ми побачимо цих людей у суді.

- Чи вам відомо щось про те, що кажуть, начебто зараз ці люди проживають у Нідерландах?

- Ні-ні, ми не знаємо. Вони під захистом спеціальної програми, це усе, що нам відомо, але яка саме ця програма, де вони перебувають, чи були змінені їхні імена – нам цього не відомо. І це добре, що ми не маємо жодної інформації про це, бо якби в нас була така інформація, то ця програма (захисту свідків) провалилася б, адже дійсно існує реальна загроза для цих людей, це зрозуміло дуже чітко.

ШОЛОМОФОНИ

- Що ви знаєте про екіпаж комплексу «Бук»? Чи буде розслідування зосереджене на тому, хто ці люди? Чи їх судитимуть?   

-  Розслідування триває, ми знаємо це від прокуратури, але чим довше воно триває, тим менша ймовірність, що ці люди будуть доставлені  до суду. Те, що ми знаємо від свідків, у них були шоломофони, типові для російських військових, а дехто казав, що вони навіть говорили з московським акцентом.

- Зараз у судовому комплексі Схіпхол триває розгляд кримінальної справи МН17 щодо чотирьох осіб. Однак, час від часу зявляються нові імена причетних до трагедії. Чи будуть судові процеси щодо інших осіб – тих, хто, зокрема, безпосереднього натиснув на кнопку та віддавав наказ?

- Для нас немає жодних ознак того, що нові підозрювані будуть передані до нідерландського суду. Це дуже розчаровує. Хто були ті люди, які натиснули кнопку? Російські військові? Хто їх прислав? Якими були їхні команди? Це була помилка? Якщо це була помилка, чому вони це зробили? У вас є всі ці запитання. І, звісно, було б чудово, щоб родини загиблих отримали відповіді. Чим довше це триває, тим менша ймовірність того, що люди, які брали безпосередню участь в цьому, будуть передані до нідерландського суду.

- На вашу думку, це була помилка?

- Згідно з тими шматочками інформації, зокрема, оприлюдненими аудіозаписами, ми можемо думати, що це була жахлива помилка.

ПРЕДСТАВНИКИ ОБВИНУВАЧЕНОГО ПУЛАТОВА

- Якої ви думки про нідерландських адвокатів, які представляють одного з чотирьох обвинувачених Олега Пулатова? Вони беруть участь у процесі, щоб мати доступ до матеріалів справи, а у РФ, зокрема, був доступ через них до справи?

- Ми не знаємо, яка у них комунікація відбувається. Вони представляють містера Пулатова – це усе, що ми знаємо. Але яка частина файлу Пулатова була передана людям при владі в Росії, ми не знаємо. Довкола цього багато спекуляцій. Але ми також обговорювали це з родичами загиблих, і ми раді, що вони там, бо ви можете собі уявити, який судовий процес ми б мали без них. Зараз є антагоніст у процесі, багато деталей, ми фокусуємося на кожному акценті, який вони роблять. Отже так, з іншого боку – родичі загиблих, іноді вони трохи злі на цих адвокатів, бо ті затягують справу, подають клопотання, які не мають значення, це викликає певне роздратування. Але з іншого боку вони кажуть: «Ми раді, що ви тут, бо зараз це не повний процес, у суді не присутні обвинувачені, але це все одно ближче до повноцінного процесу».

- Ви б могли бути адвокатом Пулатова?

- Для мене це неможливо, бо я не кримінальний адвокат, у мене немає відповідного досвіду та знань. Я адвокат у справах про відшкодування шкоди, з питань фізичних чи моральних травм (personal injury lawyer). Це також причина, чому ми маємо кримінальних адвокатів, яких ми попросили доєднатися до нашої команди, бо вони мають відповідні знання щодо кримінального законодавства. Отже, передусім, я б не міг цього робити. Якщо чесно, то якщо ти є кримінальним адвокатом у Нідерландах і не маєш ніякого відношення до членів сім'ї або осіб, які знали членів сім'ї загиблих жертв, то справа здається великою і репутаційною, ти щодня в центрі уваги, але також кожна твоя помилка буде перед камерою. Тож для них це велика відповідальність.

ЄСПЛ ПРОВЕДЕ СЛУХАННЯ У ЛИСТОПАДІ

- Після трагедії родичі загиблих рейсу MH17 звернулися до ЄСПЛ, звинувативши РФ у порушенні прав людини. Коли відбудуться слухання в ЄСПЛ?

- Слухання в ЄСПЛ було перенесено на 24 листопада 2021 року, але це об'єднані позови України та Нідерландів проти РФ, і йтиметься лише про офіційно-правові питання, головним чином про допустимість (справи до розгляду – ред.).

- Чи існує ризик того, що ЄСПЛ не розгляне справу по суті? Або скаже, що спочатку треба було поїхати до Росії, адже за процедурою, коли ви позиваєтеся проти країни, то маєте спочатку пройти судові процедури у самій цій країні.

- Існує певний ризик через правило «вичерпання національних засобів правового захисту» як умови прийнятності скарги. Однак у Росії немає можливості притягнути РФ до відповідальності. Тож практичніше та реалістичніше виглядає наступне: дуже малоймовірно, що будь-який суддя у РФ винесе рішення проти свого уряду в такій справі. І останнє, але не менш важливе: жоден адвокат у РФ не захоче розпочати таку процедуру проти російської держави.

- Як ви оцінюєте роль України у цій трагедії?

- Дехто каже, що трагедія сталася через те, що Україна не закрила повітряний простір. І також деякі родичі жертв трагедії цим не задоволені. Однак недавнє розслідування, ініційоване нашим парламентом, не призвело до такого висновку.

- Скільки адвокатів беруть участь у справі MH17? Скільки їх у судовому комплексі Схіпхол та скільки в ЄСПЛ?

- Шестеро адвокатів у справах про відшкодування шкоди та двоє адвокатів з кримінальних справ. Для процедури в ЄСПЛ команда складається з одного адвоката у справах про відшкодування шкоди та трьох інших, які спеціалізуються у галузі прав людини.

- Як ви оцінюєте процес у судовому комплексі Схіпхол і скільки років він може тривати? На вашу думку, чи буде суд проти тих, хто натиснув кнопку, віддав наказ, і проти Путіна? Хто, на вашу думку, несе відповідальність за доправку «Бука» в Україну?

- Як уже було сказано, вирок у кримінальному процесі, ймовірно, буде навесні наступного року. Не думаю, що особи, які випустили ракету «Бук», постануть перед судом. Усі докази вказують на один напрямок: Російська Федерація доставила ракету «Бук» та необхідний військовий персонал сепаратистам на Сході України.

- Коли, на вашу думку, може бути рішення суду щодо чотирьох обвинувачених?

- Я очікую рішення десь в березні-червні 2022 року.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-