США могли успішно «поховати» Nord Stream 2 ще пів року тому – Гербст

США могли успішно «поховати» Nord Stream 2 ще пів року тому – Гербст

Укрінформ
США могли успішно поховати Nord Stream 2 ще пів року тому, запровадивши санкції, які остаточно зупинили би його будівництво, однак адміністрація Байдена зробила серйозну помилку, відмовившись від санкцій проти компанії-оператора.

Таку позицію висловив у вівторок експосол США в Україні, нині директор Євразійського центру Атлантичної ради Джон Гербст, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«На жаль, адміністрація Байдена припустилася дуже серйозних помилок стосовно цього трубопроводу. Президент Байден і державний секретар США Блінкен заявляли, що це погана угода для Європи, і що вони проти неї», - заявив Гербст під час онлайн-дискусії, організованої Американсько-Українською діловою радою.

Тим не менше, за його словами адміністрація зробила немудрий крок, коли кілька тижнів тому застосувала процедуру звільнення від санкцій для компанії-оператора Nord Stream 2 AG та її генерального директора для того, щоб продовжити діалог з Німеччиною.

«Це серйозна помилка, оскільки ми не зупиняємо (будівництво – ред.) трубопроводу; вплив на Німеччину з боку РФ посилюється; Росія отримує способи обійти країни Східної Європи, зокрема, Україну, але не тільки; і Москва використовуватиме цей трубопровід для своїх брудних геополітичних цілей», - підкреслив Гербст.

Читайте також: Берлін намагатиметься не допустити «газового тиску» Кремля на Україну – Маас

Він нагадав, що Путін лише тиждень тому заявив відкрито про свої цілі під час виступу на економічному форумі в Санкт-Петербурзі, коли фактично визнав, що поставки газу з РФ через Україну залежатимуть від поведінки України. За словами Гербста, у Кремлі заявляють про це впродовж років, німці роблять вигляд, що їх це бентежить, однак продовжують свою політику. Таким чином, за його словами, адміністрацію США влаштовують так підходи.

«Це політичне рішення підірвало найголовніші заяви, які Байден висловлював про Москву відтоді, як вступив на посаду, навіть відтоді, як був кандидатом у президенти», - наголосив Гербст.

Читайте також: США не дадуть Україні відбиватися порожніми руками – Гербст

Як повідомляв Укрінформ, 19 травня уряд США оголосив про введення санкцій проти чотирьох організацій та 13 суден з Росії, які беруть участь у будівництві газопроводу по дну Балтійського моря. Водночас Держдепартамент вирішив застосувати звільнення від санкцій до компанії Nord Stream 2 AG, її корпоративних співробітників, а також Маттіаса Варніга, мотивувавши це «інтересами національної безпеки» США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-