Алексієвич: Білоруси вже не повернуться у стійло

Алексієвич: Білоруси вже не повернуться у стійло

Укрінформ
Білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич вважає, що білоруси, українці та певна частина росіян намагаються покінчити остаточно із залишками комунізму «в головах».

Про це вона сказала після отримання Великого хреста ордена «За заслуги перед ФРН» 15 червня у резиденції федерального президента Німеччини, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Останні події в Україні, в Білорусі, в Росії показують, що комунізм досі не мертвий, він ще готовий дати нам останній бій, він живе не лише в голові Лукашенка або Путіна, він живе у свідомості ще мільйонів людей», - заявила Алексієвич.

Письменниця зауважила, що мільйони білорусів, українців, росіян намагаються довести тим, хто ще не спроможний це зрозуміти, що єдиний шлях не втрачати історичний час - це «дописати до кінця історію «червоної людини», адже ми все ще продовжуємо жити в своєму маленькому акваріумі».

Читайте також: Влада Білорусі привела Протасевича на брифінг – іноземні журналісти вийшли із зали

Цій темі, а також білоруській революції, присвячена її майбутня книга, над якою письменниця зараз працює. Книга, за визначенням авторки, буде «про небезпеку, яка захована глибоко в кожній людині, яка може перетворити його на монстра».

Алексієвич зазначила, що записала історії багатьох людей і хоче якнайшвидше видати книгу, щоб підтримати білорусів у відчаї, яких, за її словами, мучать, зокрема, такі питання: «як представники одного народу можуть бути настільки жорстокими по відношенню один до одного»; «чому раптом знайшлися тисячі людей, які готові виконувати роль ката»; «чому так неймовірно швидко відновилась сталінська машина».

Білоруси вимушені були піти з вулиць, «але вони вже не будуть тими, ким були до літа-осені 2020 року. Вони вже не повернуться в стійло, вони вже не повернуться в рабство, в якому були», - твердо заявила Алексієвич.

Читайте також: Тихановська закликала Сенат США розширити санкції проти Лукашенка

Як повідомляв Укрінформ, одну з найвищих нагород Німеччини, Великий хрест 1 ступеня ордена «За заслуги перед ФРН», білоруській письменниці, лауреату Нобелівської премії з літератури Світлані Алексієвич вручив федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр. Церемонія відбулася 15 червня, напередодні 80-ї річниці нападу німецького вермахту на Радянський Союз. Алексієвич, яка входила до складу президії координаційної ради білоруської опозиції, була змушена залишити Білорусь і наразі живе в Німеччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-