Алексієвич у Німеччині вручили орден «За заслуги»

Алексієвич у Німеччині вручили орден «За заслуги»

Укрінформ
Федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр вручив Великий хрест 1 ступеня орден «За заслуги перед ФРН», одну з найвищих нагород країни, білоруській письменниці, лауреату Нобелівської премії з літератури Світлані Алексієвич.

Церемонія у палаці Бельвю відбулася 15 червня, напередодні 80-ї річниці нападу німецького вермахту на Радянський Союз, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Білорусь була полем битви війни на знищення, яка розпочалася тут, у Берліні. Війни, в якій ворога треба було не перемагати, а знищити», - сказав глава німецької держави. Він порадив усім своїм співвітчизникам прочитати книги Алексієвич «У війни не жіноче обличчя» та «Останні свідки».

Штайнмаєр також не обійшов увагою сьогоднішні події в Білорусі. «Ми дізналися від вас, шановна Світлано Олександрівно, що свободу можна святкувати на вулиці і жити нею у повсякденному житті. Що це (свобода) вибаглива рослина, яка не розквітне з нічого будь-де. Тільки з наших мрій та ілюзій», - заявив президент.

Алексієвич подякувала Німеччині за підтримку та розповіла, що її наступна книжка буде про масові протести білорусів проти режиму Лукашенка.

Присутні на церемонії прослухали епізоди з книжки «У війни не жіноче обличчя», але читання вимушені були перервати, бо німецька акторка не змогла продовжувати через емоції і потік сліз.

Читайте також: Опозиціонерка Світлана Алексієвич та Анджеліна Джолі обговорили ситуацію у Білорусі

Як повідомлялося, Алексієвич була вимушена у вересні минулого року залишити свою країну. Наразі вона живе в Німеччині на запрошення Німецької служби академічних обмінів (DAAD).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-